Home Nieuws Moslimhaat hardnekkig probleem in Nederland

Moslimhaat hardnekkig probleem in Nederland

De laatste jaren is er een explosieve toename te zien van moslimhaat in de Nederlandse samenleving dat tot uiting komt in meer aanvallen en aanslagen op moskeeën en een toename van meldingen van discriminatie bij de politie en antidiscriminatiebureau’s. Vooral op internet is deze toename direct te merken. De invloed van pro-zionistische groeperingen bij het stigmatiseren van moslims wordt daarbij onvoldoende onderkend.

Advertentie

Onderzoeker Dr. Ineke van der Valk onderzocht 18.000 artikelen en 260.000 commentaren over moslims en islam op de websites Geenstijl en Powned en zegt dat islam en moslims vaak geframed worden als een politieke of culturele dreiging. Volgens van der Valk neemt dat discours op Powned een prominentere plaats in dan op Geenstijl. Beide weblogs zijn volgens haar over de gehele linie negatief.

Zo is er een hele categorie van woorden als zandbakken, woestijnen, middeleeuwen enzovoorts om te benadrukken dat moslims onderontwikkeld en achterlijk zijn. Dat is de negatieve ander presentatie tegenover de positieve zelfpresentatie. Daarmee wil men eigenlijk zeggen: ‘wij zijn wél ontwikkeld en wij weten hoe het zit en wij zijn van deze tijd.’ Op zich niet beledigend, maar in context brengen ze over dat moslims achterlijk zijn”, aldus Ineke van der Valk op Radio1.

Het taalgebruik waarmee moslims te maken hebben op die blogs volgens van der Valk, richt zich vaak op vrouwen. Daarover wordt gesproken in termen als ‘hoeren’. Ook het zelfreinigend vermogen van GeenStijl en Powned lijkt onvoldoende te werken constateert Van der Valk. “Hoewel moderatoren grote aantallen uitingen hebben verwijderd, is beledigende, discriminerende en choquerende content nog steeds in overvloed aanwezig”.

Invloed zionisme op discours

Ook complottheorieën die afkomstig zijn uit pro-zionistische hoek dragen in algemene zin bij aan de verdachtmaking en criminalisering van moslims. Eén van die complottheorieën afkomstig uit die hoek is Eurabië, een theorie die historische gelijkenissen toont met de Protocollen van de wijzen van Zion, die door Nazi-propagandisten werd gebruikt voor de jodenvervolging en de systematische industriële vernietiging van joden. Eurabië is geschreven door de Britse Joods-Egyptische zionist Giselle Littman, die onder het pseudoniem Bat Ye’or de complottheorie heeft verzonnen. Eurabië is volgens Ye’Or het complot dat Europa doelmatig geïslamiseerd zou worden door middel van demografische overheersing. Volgens Universitair docent Jelle van Buuren is Eurabië in Nederland geïntroduceerd door onder andere wijlen Metro-columniste Pamela Hemelrijk en wijlen Oriëntalist Hans Jansen. Hans Jansen was samen met Bat Ye’Or, tevens lid van het instituut met de misleidende naam International Center for Western Values. Directeur van het instituut is Rene van Praag. Het “Team en partners” bestaat en bestond uit wijlen Hans Jansen, Bat Ye’or, Manfred Gerstenfeld en Joost Niemöller. Onder de vrienden van het instituut staan ook opvallende namen waarvan enkelen bijdragen aan het verspreiden van complottheorieën over moslims zoals Thierry Baudet, Ruthie Blum, Frits Bolkestein, John Bolton, Diederik Boomsma, Andrew G. Bostom, Paul Cliteur, Awi Cohen, Leon de Winter, Alfred Edelstein, Fjordman, Pamela Geller, David Goldman, Mark S. Golub, Ayaan Hirsi Ali, Theodor Holman, Hans Jansen, Nico Kamp, Mordechai Kedar, Isi Leibler, Zvi Mazel, Joost Niemöller, John Podhoretz, Chris Rutenfrans, Sam van Rooy, Wim van Rooy, Nahed Selim, Robert Spencer, Kees van der Staaij, Annelies van der Veer, Bat Ye’or en Efraim Zuroff. 

Pro-zionistische groeperingen en rechtse websites nemen een prominente rol in, in het bepalen van het discours in Nederland waarin moslims en andere minderheden worden gestigmatiseerd, gecriminaliseerd en uitgesloten. Een zorgwekkende ontwikkeling dat nog onvoldoende onderkend wordt en waartegen weinig wordt opgetreden door maatschappelijke organisaties en de overheid.