Home Nieuws Moslima’s neergestoken in Parijs

Moslima’s neergestoken in Parijs

Slachtoffers van de aanval in Parijs krijgen eerste hulp

Twee moslima’s zijn afgelopen zondag neergestoken in Parijs bij wat vermoedelijk een aanval is met een racistisch en islamofoob motief. De Franse politie doet onderzoek naar de steekpartij. De aanval komt in een tijd van verhoogde spanningen in Frankrijk in de nasleep van de moord op een leraar en het misbruik daarvan voor politiek gewin door het regime van de Franse president Macron.

Het voorval vond plaats op zondagavond nabij de Eiffeltoren in Parijs waar twee vrouwen uit dezelfde familie rond 8 uur ‘s avonds werden aangevallen met een mes. Voorafgaand aan de aanval was er een discussie over loslopende honden. Een van de slachtoffers verklaart dat er twee honden op hen afkwamen en dat de kinderen bang werden. “Mijn zus, die een hoofddoek draagt, vroeg of het mogelijk was om de honden aan te lijnen, omdat de kinderen bang waren,” aldus één van de slachtoffers.

Advertentie

Een van de aanvallers zou daarop hebben geweigerd om aan het verzoek gehoor te geven en de vrouwen uitgescholden hebben voor “vieze Arabieren” die “hun sluier af moeten doen”. Twee vrouwen uit een groep van negen mensen zijn vervolgens neergestoken. De twee daders van de aanval zijn inmiddels gearresteerd en er wordt onderzoek gedaan naar de kwestie als een poging tot moord. De aanval komt in een tijd van verhoogde spanningen waarin de Franse regering een kruistocht voert tegen moslims.

De autoriteiten brachten aanvankelijk geen informatie naar buiten en ook Franse media hielden zich stil over de kwestie. De steekpartij vindt plaats in een periode waarin het regime van de Franse president Macron anti-islam retoriek gebruikt als werktuig voor de herverkiezingscampagne van Macron. Daarmee hoopt het kamp Macron de nodige rechtse stemmen binnen te halen na het verlies bij de lokale verkiezingen in juni.

Achtergrond: Macron kondigde eerder deze maand aan verregaande bevoegdheden te willen geven aan autoriteiten om islamitische instellingen te sluiten die worden beschouwd als “vijanden van de Franse republiek”. De gruwelijke moord op een leraar in het noordwesten van Parijs vorige week, nadat hij in zijn lessen cartoons van de profeet Mohammed toonde aan leerlingen, was voor de minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin aanleiding om aan te kondigen instellingen te sluiten die niet in lijn willen lopen met de Franse regering, zoals het Franse collectief tegen islamofobie. Het was dezelfde minister van Binnenlandse Zaken die deze week in een programma liet weten dat hij geschokt is om producten uit internationale keukens te zien als hij Franse supermarkten binnenloopt. Hij refereerde naar maaltijden die het keurmerk halal en koosjer droegen. Anderzijds is het opvallend dat Frankrijk wel warme banden onderhoudt met en grootleverancier is van wapens aan Arabische dictaturen of zoals in Libië steun verleende aan milities van krijgsheer Haftar om de legitieme regering in Tripoli omver te werpen.