Home Nieuws Moslima (51) aangevallen in tram door groep Feyenoord-supporters

Moslima (51) aangevallen in tram door groep Feyenoord-supporters

Zondag 24 april zijn in een Rotterdamse tram een Turks-Nederlandse moslima van 51 jaar, haar 18-jarige nichtje en haar dochter van 16 jaar mishandeld door een groep van Feyenoord-supporters die op weg waren naar het voetbaltreffen tussen Feyenoord en Utrecht in stadion de Kuip. Het slachtoffer doet haar verhaal tegenover Dutchturks.nl.

Advertentie

De vrouw, een 51-jarige Rotterdamse, zat bij de deur van tramlijn 23 nummer 2009, die tussen 17.00 en 17.30 tussen het viaduct en de Kuip reed, toen een groep Feyenoord-supporters bestaande uit 1 vrouw en 7 á 8 mannen met bekers bier in hun handen instapten. De vrouw vroeg de man die naast haar stond of hij zijn bier aan de andere zijde wilde houden, nadat ze bij het vertrek van de tram bier over zich heen had gekregen. De man reageerde dat ze ‘haar bek moest houden’, waarop de vrouw antwoordde ‘Ik ben een mens, geen dier, ik heb een mond en geen bek’. De vrouw werd op dat moment vrijwel meteen overdonderd door de groep bestaande uit 1 vrouw en 7 á 8 mannen en fysiek aangevallen.

De supporters trokken de hoofddoek van mevrouw van haar hoofd en mishandelden haar en haar dochter (16) en nichtje (18) die ook meereisden. De 51-jarige vrouw kreeg, naar eigen zeggen, meerdere klappen in en op het gezicht, het hoofd, de nek en haar borstkas. De dochter van de vrouw die in het Turks om haar moeder riep met ‘Anne, Anne’, wat ‘moeder, moeder’ betekent in het Turks, kregen van de vermeende daders ‘Anne, Anne, Anne Frank, Anne Frank’ toegeschreeuwd.

De groep supporters stapte uit bij stadion de Kuip, terwijl het slachtoffer verwond achterbleef in de tram. Het incident werd via de trambestuurder doorgegeven aan de centrale. Volgens het slachtoffer reed de trambestuurder nog zeven haltes door, voordat mevrouw werd opgehaald met een ambulance en naar de spoedeisende hulp van het Maasstad Ziekenhuis werd gebracht. Daar werd zij bezocht door twee politieagenten die haar getuigenis opnamen en foto’s maakten van haar verwondingen, die ook in het doktersrapport staan vermeld, dat is ingezien door dutchturks.nl.

De dochter en het nichtje van de vrouw zijn geschrokken van de mishandeling en durven niet meer de straat op, vertelt de vrouw.

Een woordvoerder van het RET verklaart dat ze niet vooruit wil lopen op de zaak en eerst contact wil leggen met de vrouw in kwestie om uit te kunnen zoeken wat er precies is gebeurd en de beelden op te willen vragen. Bij de verkeerscentrale van de RET is niets geregistreerd van het incident voor zover bekend volgens RET.

Een woordvoerder van de politie verklaart vrijdag tegenover dutchturks.nl dat het slachtoffer is bezocht in het ziekenhuis door de politie om haar verklaring op te nemen, foto’s te maken van haar verwondingen en de beelden van het incident via het RET heeft veiliggesteld en zegt de feiten uit het politieonderzoek af te wachten en niet vooruit te willen lopen op dat onderzoek. Het slachtoffer van de mishandeling heeft een afspraak gemaakt bij de politie om aangifte te doen van mishandeling.

Of er sprake is van geweld in verband met alcoholmisbruik of dat het een specifiek incident van islamofobie betreft kan niet met zekerheid worden vastgesteld.

Zowel Sportclub Feyenoord als burgemeester Aboutaleb van Rotterdam hebben nog niet gereageerd op de gebeurtenis die zich rondom de bekerfinale in Rotterdam voltrok.

Verschillende politieke partijen, waaronder de landelijke afdeling van de PvdA en DENK, en NIDA in Rotterdam zijn gevraagd om een reactie.

Tunahan Kuzu van DENK geeft aan dat “Dit incident niet op zichzelf staat” en “Er een patroon zit in de toenemende aanvallen met een mogelijk islamofoob motief. Dit is een blinde vlek van de gevestigde politieke orde. Waar zijn de media, waar zijn de mondelinge vragen, waar zijn de talloze Kamervragen en de mediahype? Of is het nu zo dat een aanval op een moslima door hooligans, niet belangrijk genoeg is om aandacht aan te besteden?”, reageert Tunahan Kuzu op de mishandeling. Kuzu rekent erop dat burgemeester Aboutaleb en de autoriteiten in Rotterdam de daders opsporen en vervolgen.

De volledige naam van het slachtoffer is bekend bij de redactie.

Donate-DutchTUrks3