Home Nieuws Moskeeën Enschede wéér doelwit van extreemrechts

Moskeeën Enschede wéér doelwit van extreemrechts

De Enschedese moskeeën aan de Atjehstraat en Ledeboerstraat zijn donderdag het doelwit geweest van een extreemrechtse groepering dat zich Rechts in Verzet noemt.

Advertentie

Onder de mensen die actief zijn voor Rechts in Verzet is Hugo Kuijper, die onlangs nog werd aangehouden voor het achterlaten van een onthoofde pop bij een moskee in Amsterdam. Kuijper ontkende aanvankelijk dat hij verantwoordelijk was voor de actie, maar gaf later toe dat hij achter de misselijkmakende islamofobe actie zat.

De “groep” die de borden achterliet bij de moskeeën in Enschede verzet zich tegen de nieuwbouw van een moskee aan de Kuipersdijk in Enschede.

Bestuurders van de Selimiye-moskee die de teksten om 6 uur ‘s ochtends ontdekten haalden de borden weg en waren aan het gebed begonnen, zegt woordvoerder Ahmet Kemaloglu tegenover Tubantia. Een uur eerder plaatste het Twitteraccount @Rechtsinverzet foto’s van de discriminerende borden met de begeleidende tekst ‘Wij beginnen klein’.

De moskee wordt niet voor het eerst geteisterd door neonazi’s. In 2014 kreeg de moskee al een baksteen door de ruiten met daarop de tekst ‘Geert Wilders voor President’. In hetzelfde jaar werd er ook een vuurwerkbom op het raam van de moskee geplakt en tot ontploffing gebracht. Het bestuur van de Selimiye moskee zegt aangifte te doen en legt de bal bij de gemeente en de politie die moeten achterhalen wie de daders zijn en of er maatregelen genomen moeten worden.

Hugo Kuijper die korte tijd actief was voor de neonazistische NVU en het extreemrechtse PEGIDA, en kort geleden een onthoofde pop achterliet bij een moskee in Amsterdam namens Rechts in Verzet, zal ongetwijfeld in beeld zijn bij het onderzoek. Kuijpers staat ook bekend als kopstuk van de Zwarte Pieten-actiegroep die onlangs een basisschool binnendrong en verkleed als Zwarte Piet voor de deur van Sylvana Simons verscheen.

Via een openbare post op zijn Facebookpagina toont Hugo Kuijper dat hij onlangs aanwezig was bij een demonstratie van de extreemrechtse neonazibeweging Voorpost.

Moskeeën en islamitische instellingen in Nederland zijn steeds vaker het doelwit van geweld, bedreigingen en aanslagen. Vanzelfsprekend roept de reeks aan geweldsincidenten associaties op met het NSB-verleden van Nederland.

Islamophobia Mapped: arson attacks on mosques in the Netherlands