Home Nieuws Moskeeën en moslims Duitsland steeds vaker doelwit

Moskeeën en moslims Duitsland steeds vaker doelwit

In Duitsland zijn moskeeën sinds vorige week tot drie keer toe aangevallen. De aanvallen komen vermoedelijk uit de rechts-extremistische hoek. De aanvallen begonnen op maandag 11 augustus toen in de gebedsruimte van een moskee in Bielefeld Korans werden verbrand, wat leidde tot ernstige brandschade in de moskee.  Op dezelfde dag is ook de Mevlana moskee in Berlijn, die geldt als de grootste moskee in Duitsland, in brand gestoken.

Advertentie

Op dinsdag 19 augustus werden de toezichthoudende systemen van de moskee in Bielefeld beschadigd en werden er wederom Korans verbrand. Met deze incidenten tezamen, zijn er in de afgelopen twee jaar 80 moskeeën in Duitsland in brand gestoken. Dat zijn ruim 3 moskeeën per maand. Eerder nog, op woensdag 13 augustus 2014, werd er een diplomatiek voertuig van het Turkse consulaat-generaal in Berlijn in brand gestoken. De frequentere aanvallen tegen moslims en Turkse gebedshuizen en verenigingen baart de moslimgemeenschap in Duitsland grote zorgen.

“Deze aanvallen kunnen niet langer als afzonderlijke incidenten worden beschouwd, maar meer als een systematische operatie tegen de waarden van de moslims en de islam. Godsdienstvrijheid en de bescherming van religieuze minderen is stevig verankerd in de mensenrechtenbepalingen van de Verenigde Naties”, aldus een supportersgroep die zich eerder uitsprak tegen de racistische aanvallen.

De groep vervolgde: “Als Duitsland geen garantie kan bieden voor onze veiligheid, dan is dat een groot probleem. Helaas zien wij dat er een grotere voorzichtigheid en aandacht is voor de Joodse gemeenschap en synagogen in Duitsland, dan voor de moslimgemeenschap en moskeeën”, daarbij doelend op de dubbele maten waarmee de Duitse overheid racisme veroordeeld en aanpakt.

“Er moet een einde komen aan de discriminatie van moslims en Turken in Duitsland! Ook aan de provocerende discussies over de islam moet een einde komen. Er is niets anders dan de aanvallen van de afgelopen week, te wijten aan de nare propaganda tegen moslims. Als dit niet snel stopt, en er komt geen verandering in de gedachten van de bevolking, dan zullen straks niet alleen onze gebedshuizen het doelwit zijn, maar zal het leven van iedere moslims en Turk in Duitsland gevaar lopen. Dit gebeurde in Mölln 1992, in Solingen 1993, in Keulen 2004, Ludwigshafen in 2008 en bij de NSU moorden [dönermoorden].”