Home Nieuws Moskeeën Amsterdam krijgen zelfde beveiliging als joodse instellingen

Moskeeën Amsterdam krijgen zelfde beveiliging als joodse instellingen

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema zegt in een brief aan de gemeenteraad dat moskeeën en andere islamitische instellingen extra beveiligd gaan worden. Volgens de burgemeester is het risico op een aanslag reëel vanwege een verhoogde voorstelbare dreiging voor islamitische instellingen.

Advertentie

Extra beveiliging omvat ‘een aantal noodzakelijke, aanvullende veiligheidsmaatregelen. Om welke instellingen het gaat, wil Halsema niet zeggen.

Een vergelijkbare beslissing in 2014 over joodse instellingen in Amsterdam resulteerde in bewakingsposten, die inmiddels zijn vervangen door bewakingscamera’s. De extra beveiliging van moskeeën en andere islamitische instellingen komt niet helemaal uit de lucht vallen. In januari 2018 legde een neonazi een onthoofde pop bij de Emir Sultan moskee in Amsterdam. In februari 2016 vielen rechts-extremisten de moskee in Enschede aan met brandbommen, op het moment dat er kinderen in het gebouw aanwezig waren.

In een klimaat van radicalisering op rechts dringen islamitische instellingen en belangengroepen uit de moslimgemeenschap al jaren aan op extra veiligheidsmaatregelen. Sinds 2001 zijn meer dan 30 moskeeën in Nederland het doelwit geworden van aanslagen met brandbommen en brandstichting.

Islamophobia Mapped: arson attacks on mosques in the Netherlands