Home Nieuws Moskee Enschede bepaalt samen met buurtbewoners geluidssterkte gebedsoproep

Moskee Enschede bepaalt samen met buurtbewoners geluidssterkte gebedsoproep

Voor een nieuw te bouwen moskee in Enschede zijn zaterdagmiddag geluidstests gehouden om samen met omwonenden te onderzoeken of een gebedsoproep, de Ezan, geluidsoverlast veroorzaakt. Er was veel animo voor de gebeurtenis onder buurtbewoners.

Advertentie

Op tien plekken rondom de locatie werden meetpunten ingericht en de gebedsoproep was in vijf verschillende geluidssterktes te horen. 900 bewoners gingen in op de uitnodiging om mee te doen aan het onderzoek.

Herman Stokkers die volgens RTV-Oost aanspreekpunt is voor buurtbewoners geeft aan dat hij de meting niet vertrouwt. Hij is bang dat het geluidsniveau dat men nu te horen krijgt en na de bouw te horen is, niet overeenkomen.

Atilla Sari, woordvoerder van de moskee, geeft aan dat er een negatieve sfeer is ontstaan rondom het gebedsoproep. Er is volgens hem een negatieve oproep gedaan dat “De Ezan iedereen wakker zal schudden” en dat “Het gebedsoproep in de ochtend, middag en avond plaats zal vinden”. “Wij willen juist met de buurtbewoners het geluidsniveau bepalen en de Ezan uiteindelijk drie keer in de week uitvoeren”, verklaart hij.

Enkele bewoners hebben als ludieke actie hun woning te koop gezet uit angst dat hun woning onverkoopbaar zal zijn na de komst van de nieuwe moskee.

Makelaarskantoor Klinker laat volgens RTV-Oost weten dat bewust is meegewerkt aan ‘een ludieke actie’. “Wij zien er geen kwaad in. Mogelijk wordt het anders geïnterpreteerd, maar ons makelaarskantoor heeft niets tegen de komst van de moskee. We beschouwen ons zelf als tolerant en zien dit niet als protest”, aldus makelaar Klinker, die er aan toevoegt dat de borden direct weer worden verwijderd. “De bewoners willen daar graag blijven wonen.”