Home Nieuws Moskee en synagogen beklad met hakenkruizen

Moskee en synagogen beklad met hakenkruizen

In Utrecht zijn een moskee en twee synagogen afgelopen nacht beklad met hakenkruizen. Het gaat om de Ulu-moskee in de wijk Lombok, en de synagogen in de Magdalenastraat en aan de springweg. De politie heeft een man van 44 jaar aangehouden in verband met de bekladding.

Op een foto dat via De Utrechtse Internet Courant is gepubliceerd is te zien dat de Ulu-moskee is beklad met in totaal drie hakenkruizen op de voorgevel. Ook is het getal 1830 te lezen. Waar het getal aan refereert is nog een raadsel.

Advertentie

Volgens DUIC zag een oplettende getuige dat de man de moskee aan het bekladden was en lichtte hij de politie in. De politie kon de man daarop op heterdaad aanhouden. Over de identiteit van de man is verder niets bekend.

In een persverklaring schrijft de Ulu-moskee met groot verdriet en afschuw kennis te hebben genomen van de laffe daad. “Dit soort laffe daden zullen ons niet weerhouden om onze activiteiten om de saamhorigheid onder de gemeenschap (moslims en niet moslims) voort te zetten. Wij betreuren de gang van zaken en roepen de achterban op om de rust en kalmte te bewaren en alert te blijven en zich niet door angst te laten leiden. Wel maken wij ons ernstig zorgen over de veiligheid van de moskeebezoekers in Nederland. Wij moeten rekening houden dat er mensen rondlopen die met “ernstige” haatgevoelens, jegens Moslims rondlopen, die over kunnen gaan tot ernstigere aanslagen/ daden. Hierbij roepen wij de Minister van Veiligheid en Justitie op om rondom Moskeeën extra beveiligingsmaatregelen te treffen. Het grootste slachtoffer van terrorisme is de mensheid, het grootste verlies is echter het verlies van onze menselijkheid. Wij roepen eenieder op om nu meer dan ooit de dialoog met elkaar aan te gaan en elkaar te steunen in deze moeilijke tijden,” aldus Yucel Aydemir, voorzitter van de Ulu-Moskee in Utrecht.

Het is bijna drie jaar geleden dat de moskee tot doelwit werd gemaakt door Henk van Deun, de lijsttrekker van de lokale afdeling van de extreemrechtse partij PVV. Van Deun zei toen tijdens een radio-interview dat zijn partij liever heeft dat de ULU-moskee in Utrecht afbrandt “bij wijze van spreken”. De verkapte oproep tot geweld werd door het OM niet strafbaar bevonden.

Vorig artikelFrankrijk probeerde deze ceremonie te verbergen
Volgend artikelPolitie rolt zwaarbewapend neonazi-netwerk op