Home Nieuws Monsanto leverde in Gaza gebruikte witte fosfor aan Israël

Monsanto leverde in Gaza gebruikte witte fosfor aan Israël

Monsanto Corporation, de agrosector gigant bekend om zijn pesticiden en genetisch gemodificeerde gewassen, vervaardigde ook witte fosfor voor de Amerikaanse regering gedurende de afgelopen 20 jaar.

Advertentie

Witte fosfor wordt ook gebruikt als chemisch wapen en is door de Verenigde Staten verkocht aan Israël, die de wapens gebruikte om brute oorlogsmisdaden te plegen tegen de Palestijnen in 2009.

Witte fosfor wordt vervaardigd van fosfor door industriële processen en is niet een natuurlijk voorkomende stof. Blootstelling eraan kan leiden tot ernstige en vaak fatale brandwonden of andere complicaties, zoals orgaanfalen. Overlevenden lijden vaak nog aan de lange-termijn effecten op de gezondheid.

Uit een onlangs opgedoken document blijkt dat een voorraad witte fosfor is geleverd aan het Israëlische bedrijf Israel Chemicals Ltd vanaf het militaire Pine Bluff Arsenal, waar de witte fosfor wordt opgeslagen in onderwatertanks en wordt toegepast in wapens. Israël heeft deze wapens vervolgens gebruikt tussen 27 december 2008 en 18 januari 2009 tijdens de belegering van Gaza waarbij duizenden burgers zijn vermoord. Uit het document blijkt dat de levering van witte fosfor aan Israël op 19 augustus 2008 is gegund als spoedlevering.

Het gebruik van witte fosfor is op zichzelf niet een oorlogsmisdaad en wordt beschouwd als acceptabel om troepenbeweging te detecteren en om gebieden te verlichten in het donker. Het gebruik ervan in civiele gebieden, zelfs als het niet gericht is tegen de burgerbevolking, is verboden onder de Geneefse Conventies en wordt beschouwd als een oorlogsmisdaad. Uit het Human Rights Watch rapport bleek in 2009 al dat Israël zich schuldig maakte aan oorlogsmisdaden met het gebruik van Witte Fosfor.


Waardeer je ons vrijwilligerswerk en wil je het medium DutchTurks.nl helpen groeien? Overweeg dan een kleine gift op NL66 INGB0006 1823 88 ten name van Stichting DutchTurks (Swift/BIC: INGBNL2A).