Home Nieuws Mona Eltahawy boycot De Balie vanwege Endlösungsdebat over moslims

Mona Eltahawy boycot De Balie vanwege Endlösungsdebat over moslims

De bekende Egyptisch-Amerikaanse journalist en activist Mona Eltahawy heeft vandaag aangekondigd dat ze haar optreden in De Balie annuleert vanwege de omstreden bijeenkomst in 2017 waarbij het deporteren van moslims is besproken door onder andere FvD-kopstuk Paul Cliteur. Directeur van De Balie, Yoeri Albrecht, heeft nooit formeel afstand genomen van de haatbijeenkomst.

Advertentie

Eltahawy zegt dat ze er naar uitkeek om naar Nederland te komen en vooral naar Amsterdam, waar ze veel vrienden heeft, maar dat ze de haatbijeenkomst in 2017 ontdekte die plaats had gevonden in De Balie, waarbij werd gesproken over het deporteren van moslims door onder andere FvD-kopstuk Paul Cliteur, de extreemrechtse Vlaamse publicist Wim van Rooy en Bernadette de Wit.

Eltahawy zegt dat ze het een grove belediging voor fundamentele mensenrechten en een ontmenselijking van moslims vindt en dat ze na advies van Nederlandse vrienden wiens mening ze respecteert, tot de conclusie is gekomen dat De Balie geen locatie is waar ze haar visie wil uitdragen. Eltahawy herinnert zich haar arrestatie in New York toen ze in 2012 met een spuitbus rode verf over een racistische pro-Israël advertentie spoot. En dat nog geen week later de moskee van haar broer in het Amerikaanse midwesten in brand werd gestoken door een witte supremacist. Ze zegt dat dit een tijd is van toenemende haat en onverdraagzaamheid die gepaard gaat met de opkomst van extreemrechts door heel Europa, ook in Nederland. Volgens Eltahawy hebben we de exclusieve wereld van theoretische debatten achter ons gelaten en zijn we de marktplaats van ideeën voorbij.

Ik ben er heilig van overtuigd dat feminisme en de strijd tegen het patriarchaat er geen een is die zich beperkt tot de strijd tegen vrouwenhaat. Feminisme moet vrouwenhaat bestrijden, wit nationalisme, racisme, fascisme, islamofobie en alle vormen van onverdraagzaamheid. Dat gezegd hebbende, en na overleg met mijn Nederlandse vrienden, geloof ik dat De Balie geen locatie is waar ik mijn visie wil uitdragen. Ik heb er spijt van dat ik niet meer onderzoek naar De Balie heb gedaan toen ik werd uitgenodigd. In de toekomst zal ik meer werk maken van het bestuderen van locaties waar ik word uitgenodigd om te spreken,” aldus Eltahawy.