Home Nieuws Mogelijke terreuraanslag op Turks consulaat Rotterdam verijdeld

Mogelijke terreuraanslag op Turks consulaat Rotterdam verijdeld

De politie heeft als bijvangst in een anti-terreuronderzoek vier mannen van Marokkaans-Nederlandse komaf aangehouden omdat zij verdacht worden van betrokkenheid bij terrorisme en het Turks consulaat in Rotterdam als mogelijk doelwit bespraken.

Advertentie

Volgens het OM spraken de vier onder andere over een aanslag op het Turks consulaat in Rotterdam. Het zou gaan om twee broers van 29 en 26 uit Oudenbosch, een 37-jarige man uit Roosendaal en 39-jarige man die is opgepakt in België.

Een geluidsfragment dat in 2017 beschikbaar werd gesteld door de AIVD zorgde ervoor dat de vier mannen in beeld kwamen bij het OM. Volgens de NOS zou het gaan om een verdachte uit Rotterdam, die in een kelderbox een kalasjnikov met munitie en zwaar vuurwerk had liggen en in december 2016 is gearresteerd. In het geluidsfragment zou onder meer gesproken worden over een aanslag op het Turks consulaat in Rotterdam.

De mannen bespraken in het opgenomen gesprek het Turks consulaat als mogelijk doelwit voor een aanslag, maar zouden het plan volgens één van de opgepakte mannen hebben afgewezen omdat onschuldigen daarbij om zouden komen:
Het is 500m lopen, de Turkse ambassade, daar zie ik altijd Turken naar binnen gaan, kun je zo gaan schieten of iets naar binnen gooien. Kan ik gewoon doen, maar die mensen daarbinnen zijn wel moslims,” aldus Jaouad A. die in december 2016 werd opgepakt en vorig jaar werd veroordeeld tot vier jaar cel.

Volgens Jaouad A. was het een hypothetisch gesprek tussen vrienden die zou gaan over of een terreurgroep onschuldige slachtoffers mag maken bij een aanslag. In de rechtszaak tegen hem, in november 2017, zei Jaouad dat hij er in het opgenomen gesprek steeds op wijst dat je geen onschuldige slachtoffers mag maken.