Home Economie Mogelijk zwaarste ‘troonrede’ voor Poetin ooit

Mogelijk zwaarste ‘troonrede’ voor Poetin ooit

Voor de veertiende keer konden een aantal Russische burgers een vraag stellen aan hun staatshoofd tijdens de jaarlijkse vraag- en antwoordsessie. Deze ‘Russische troonrede’ wordt sinds 2001 jaarlijks gehouden en is er dit jaar voor de 15e keer. Vanzelfsprekend kwamen dit jaar de onderwerpen economie en buitenlandse betrekkingen er het meest in voor.

Advertentie

Rusland kampt namelijk met een financiële crisis als gevolg van de daling van de olieprijs, wat van groot belang is voor de economie van Rusland. Bovendien hebben de verslechterde diplomatieke banden, waaronder dat met Turkije, ook negatieve financiële invloeden op het land.

Poetin gaf aan dat er economische problemen zijn en dat het niet zeker is of het dieptepunt is bereikt, maar probeerde het volk gerust te stellen door aan te geven dat nog vóór 2017 weer economische groei wordt verwacht. In 2015 ging het Russische BNP nog met 3,8% achteruit.

Over Turkije vermeldde Poetin dat hij zich niet zozeer stoort aan de bevolking, maar juist aan het bestuur. Sinds het moment dat een Russische gevechtsvliegtuig van het type Sukhoi SU-24 na het betreden van het Turkse luchtruim door het Turkse leger uit de lucht is gehaald, zijn de diplomatieke banden tussen Turkije en Rusland achteruitgegaan.
Poetin gaf toe dat de economische sancties tegen Turkije anders hebben uitgepakt dan werd verwacht.

Op de vraag van een twaalfjarig meisje waarin ze vroeg wie hij zou redden als de Turkse president Erdogan en de Oekraïense president Porosjenko zich beiden in verdrinkingsnood zouden verkeren, gaf Poetin aan: “Als iemand zelfstandig heeft besloten om te verdrinken, dan is het onmogelijk om diegene te redden. Maar natuurlijk zijn wij bereid en klaar om een helpende hand uit te reiken aan welke partner dan ook, als die partner die hand wil. We zullen iedereen helpen, die geholpen en gered willen worden”.