Home Nieuws Mogelijk Fethullahistische betrokkenheid bij dood Turgut Özal

Mogelijk Fethullahistische betrokkenheid bij dood Turgut Özal

Er zijn vermoedens over betrokkenheid van de Fethullahistische Terreurorganisatie FETÖ bij het overlijden van de 8e president van de Turkse republiek Turgut Özal.

“Ze willen niet alleen Turkije, maar de hele wereld.”

De zoon van wijlen Özal, Ahmet Özal, roept op om de gebeurtenissen van 1993 en de 28-februari-gebeurtenissen grondig te onderzoeken.

Advertentie

Özal denkt dat de gebeurtenissen in het Madimak hotel, waar tientallen intellectuelen, voornamelijk Alevieten, zijn omgebracht, de dood van Ugur Mumcu, Ahmet Taner Kışlalı en de dood van Esref Bitlisli met elkaar verweven zijn.

“De leidinggevende van het forensisch onderzoeksteam die aanwezig was bij het openen van het graf van mijn wijlen vader voor onderzoek, is voor zover ik weet op non-actief gezet in verband met FETÖ-banden”, aldus Özal.

Ook medewerkers van het forensisch team dat onderzoek deed naar de doodsoorzaak van Turgut Özal zijn bedreigd.

Fethullah Gülen schreef in 1991 zware woorden over mijn vader in zijn blad Sizinti, omdat mijn vader niet deed wat hij van hem vroeg.

“Toen mijn wijlen vader onwel werd, waren er twee doktoren en twee ambulances die vijftig meter verderop waren, maar zich niet naar mijn vader begaven. Dit alles werd niet uitgezocht of in de doofpot gestopt. Daar is veel onduidelijkheid. In het begin verklaarde men per ongeluk dat hij was vergiftigd, daarna zweeg men. Ook dat hebben we nooit kunnen oplossen. Dat jaar moet heel goed uitgezocht worden volgens mij”.

“In een column in augustus of september 1991 gebruikte Gülen zware woorden over mijn wijlen vader. Omdat mijn vader destijds had gezegd dat deze man gevaarlijk is. Ik zou willen dat de gebeurtenissen die leidden naar 28 februari serieus worden uitgezocht. Bij de vergiftiging van mijn vader heb ik vermoedens over betrokkenheid van FETÖ. In het bijzonder het jaar 1993 toen de auto waarin journalist Ugur Mumcu zich bevond, werd opgeblazen met een explosief die op dat moment alleen aanwezig was bij het leger, nergens anders. Dat probeerden ze nadien te linken aan de Ergenekon en Balyoz-zaken. Dat bleef op de één of andere manier niet kleven. Dus iemand anders had er een hand in. Wederom een groep die het leger gebruikte of zich het materiaal van het leger toe-eigende en/of zich in het leger had genesteld. Ik denk dat de gebeurtenissen in 1993, inclusief het forensisch onderzoek naar de dood van mijn vader, volledig uitgezocht dienen te worden.”

Als de OvJ’s van die dag nog aan het werk zijn, dienen zij op non-actief gezet te worden, volgens Özal: “Er zijn documenten van bedreigingen aan het adres van de technische recherche die zich bij de OvJ meldden voor onderzoek. Ik weet niet wat er met die OvJ is gebeurd. Dat dient goed uitgezocht te worden”.

“Ze willen niet alleen Turkije, maar de hele wereld..”
“Mijn vader heeft in een interview met Yalcin Ozer in 1991, dat jaren later werd uitgezonden, gezegd dat deze terreurbeweging zeer gevaarlijk is. Hij zei dat zij zeer gevaarlijk zijn, en niet alleen Turkije, maar de hele wereld willen”.

AA/DutchTurks

Vorig artikelBasketballer Enes Kanter heet voortaan Enes Gülen
Volgend artikelErdogan: doel Turkije en Rusland 100 miljard