Home Nieuws Mogelijk burgerdoden door Nederlandse militairen bij “kruistocht” Afghanistan

Mogelijk burgerdoden door Nederlandse militairen bij “kruistocht” Afghanistan

Afghanistan
Illustratieve foto: Afghanistan / Amber Clay

Ook Nederlandse militairen doodden mogelijk burgers bij de door de Amerikaanse president George W. Bush georganiseerde invasie van Afghanistan. Dat verklaart een oud-militair die te kampen heeft met gewetenswroeging. Bush refereerde aan de illegale invasie van Irak en Afghanistan in nasleep avn 9/11 als een “kruistocht.

Veteraan Servie Hölzken verklaart deze week tegenover Trouw dat hij last heeft van gewetenswroeging en zijn verhaal vertelt moet worden. Hölzken vertelt specifiek over een incident waarbij walkietalkie-verkeer wordt opgevangen en hoe hij opdracht krijgt om vanaf een hoger gelegen gebied het vuur te openen op twee willekeurige huizen. Ongewapende mensen die uit één van de huizen vluchten werden vervolgens door hem neergeschoten. Volgens de oud-militair heeft de groep soldaten op die avond de Rules of Engagement op ernstige wijze geschonden.

Advertentie

Topje van ijsberg
Een oud-kapitein die drie periodes van in totaal twee jaar heeft gediend in Afghanistan noemt het incident in dezelfde krant plausibel en zegt dat dit mogelijk zelfs het topje van de ijsberg is. Bij elke inzet van geweld moet er door Nederlandse militairen verslag worden uitgebracht van het incident. Volgens de oud-kapitein zijn er gevallen bekend waarbij militairen als waanzinnigen om zich heen schieten na het horen van een schot, waarbij in het uitgebrachte verslag gesproken werd over een ‘vuurgevecht’, terwijl dit geen juiste weergave van de werkelijkheid bleek.

Volgens Defensie is er in haar archieven niets terug te vinden van het incident dat de oud-militair beschrijft. Defensie heeft het OM gevraagd om te onderzoeken of er strafbare feiten zijn gepleegd. Ook overweegt het ministerie een meldpunt en een onderzoekscommissie in te stellen.

Westerse oorlogsmisdaden
De onthulling van Hölzken komt een maand nadat het vernietigende Brereton Report werd uitgebracht waarin onderzoek is gedaan naar oorlogsmisdaden door Speciale Eenheden van het Australisch leger in Afghanistan. Het volledige rapport is nog steeds geclassificeerd, maar uit het gedeelte dat reeds openbaar is gemaakt, blijken sommige moorden onderdeel te zijn geweest van een ontgroeningsrituueel in het Australisch leger dat deelnam aan de illegale Amerikaanse invasie van Afghanistan. De president van Amerika, George W. Bush, refereerde aan die illegale invasie van Afghanistan en Irak als een ‘Kruistocht’.

Beelden die eerder dit jaar naar buiten werden gebracht van een moord op een onschuldige vader van twee dochters door Australische militairen.