Home Nieuws Ministerie van Onderwijs en Malmberg reageren op indoctrinatie Turkije-haat bij jonge kinderen

Ministerie van Onderwijs en Malmberg reageren op indoctrinatie Turkije-haat bij jonge kinderen

Turks-Nederlandse organisaties en prominenten uiten stevige kritiek op een passage uit het lesboek Dwars door Europa van uitgeverij Malmberg waarin voorbeelden worden getoond die suggereren dat de Turkse politie een hekel heeft aan Koerden. Zij vinden dat het onderbewustzijn van kinderen wordt vergiftigd met Turkije-haat. Het ministerie van Onderwijs en Malmberg reageren nadat Turkse media de schandalige passages oppikten.

Advertentie

Op bladzijde 67 van het boek wordt door een stripfiguur met de naam Mehran valselijk gesuggereerd dat de Turkse politie een hekel heeft aan Koerden.
Ik ben een Koerd. De Turkse politie heeft een hekel aan Koerden. Wij worden zomaar opgepakt en mishandeld“.

DutchTurks besteedde eerder aandacht aan het onderwerp na een tip van bijlesdocent Buyukbas. Hij laat zich kritisch uit over het lesboek:
Door leerlingen te leren dat iets wat onwaar is, waar is, worden kinderen op jonge leeftijd vijandschap richting Turkije opgelegd“.

Voorzitter Durmus Dogan van de Turkse ondernemersvereniging TOVER noemt de inhoud van het lesboek een negatieve ontwikkeling voor zowel Turken als Nederlanders.
Zij die dit doen hebben tot doel om de banden tussen beide landen te laten knappen. Dit soort desinformatie-werkzaamheden die van achter de schermen worden bevolen, zullen geen positieve bijdrage leveren aan de banden tussen Turkije en Nederland. Het Nederlandse ministerie van Onderwijs is een ministerie van alle leerlingen. Zij zouden niet moeten toestaan dat er foutieve informatie wordt gedeeld over een gemeenschap,” aldus Dogan.

Voorzitter van de Turkse Federatie Nederland, Murat Gedik, roept de overheid op om in te grijpen tegenover dit soort aanvallen op Turkije en de Turkse bevolking.
Vertegenwoordigers van de overheid zouden moeten handelen naar aanleiding van de inhoud van dit lesboek. Hier is sprake van een regelrechte aanval op de Turkse staat en de Turkse bevolking. Er is hier sprake van een wens om vijandschap tegenover Turken in het onderbewustzijn van leerlingen te planten“.

Malmberg productontwikkelaar Michiel Bugter reageert op de gewraakte passages en zegt dat de voorbeelden dienen om de lessen begrijpelijker te maken voor de leerlingen, maar dat de uitgeverij na de ontstane kritiek bij volgende drukken beter op zal letten bij gevoelige onderwerpen zoals deze. Bugter zegt dat vanwege een pagina uit een boek, niet de gehele druk uit de omloop gehaald kan worden en vindt het onnodig dat het groter wordt gemaakt dan het is.

De perswoordvoerder van het ministerie van onderwijs, Aicha Lubbinge, zegt dat het ministerie de kerndoelen voor het leerplan vaststellen en dat scholen binnen deze kaders zelf kiezen hoe ze daaraan vorm willen geven.

Anadolu Ajansi / DutchTurks