Home Nieuws Minister Grapperhaus: tonen van terreurvlag draagt ideologie uit en is strafbaar

Minister Grapperhaus: tonen van terreurvlag draagt ideologie uit en is strafbaar

De minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus heeft donderdag in een brief op Kamervragen van het CDA en de VVD geantwoord dat het tonen van een vlag van een door Nederland als terreurbeweging erkende organisatie strafbaar is. Dit zou betekenen dat ook het tonen van vlaggen van de terreurgroep PKK voortaan actief aangepakt zou moeten worden.

Advertentie

Op vragen van Van Helvert, van Dam, Han ten Broeke en Arno Rutte over het tonen van Hezbollah-vlaggen antwoordt de minister dat met het tonen van een vlag van een terroristische organisatie de terroristische ideologie van deze organisatie wordt uitgedragen. Het tonen van een terreurvlag zal in beginsel strafbaarheid op grond van artikel 131 Sr, opruiing, opleveren, een misdrijf tegen de openbare orde.

Rutte, ten Broeke, van Helvert en van Dam stellen hun vragen naar aanleiding van een demonstratie in juni waarbij één vlag van Hezbollah gespot zou zijn. Volgens de minister kon de vlag pas achteraf geidentificeerd worden als een Hezbollah-vlag en zou er vanwege het ontbreken van een harde opsporingsindicatie niet over zijn gegaan tot een arrestatie. Echter, zegt de minister wel dat met het tonen van de vlag van een terroristische groepering tijdens een demonstratie, de terroristische ideologie van deze organisatie wordt uitgedragen en zou het tonen van een dergelijke vlag strafbaar zijn op grond van artikel 131 Sr. Indien er harde opsporingsindicaties zijn, dus indien er genoeg aanwijzingen zijn die naar een dader wijzen, zouden de politie en het OM op moeten treden.

Hoewel de heren van het CDA en de VVD nu hoog van de toren blazen over het selectief aanpakken van vlaggen die ze niet aanstaan, stemden ze in november 2017 nog tegen een motie van DENK om het tonen van vlaggen van alle terreurbewegingen te verbieden in Nederland. PvdA, SP, Groenlinks, D666, CDA, ChristenUnie, PvdD, VVD en PVV stemden tegen het voorstel, terwijl SGP, FvD, 50Plus en DENK er voorstander van waren.

Hoewel op grond van artikel 137d en 137c uit het Wetboek van Strafrecht het Openbaar Ministerie in 2014 al besloot dat tegen het tonen van ISIS en Hamas-vlaggen zal worden opgetreden, wordt dit slechts selectief gedaan en in het geval van de terreurbeweging PKK juist gedoogd. Ook uit een brief aan de Kamer uit 2014 blijkt dat de overheid voornemens was om op te treden tegen terreurvlaggen. Het was onder andere de Rotterdamse PvdA-burgemeester Ahmed Aboutaleb die verschillende optochten van terreur-sympathisanten toeliet in zijn stad, zelfs na een brievenactie waarin hij werd verzocht om geen spanningen meer naar de stad te importeren.


Lees ook (het verschil met):
– De beantwoording van de Kamervragen van DENK over een aanval op een vereniging in Rotterdam door aanhangers van de terreurbeweging PKK.
– De beantwoording van de Kamervragen van DENK over het dreigen met een massamoord op Turkse Nederlanders door een aanhanger van de terreurbeweging PKK.