Home Nieuws Militanten verlaten IS door “complottheorieën”

Militanten verlaten IS door “complottheorieën”

IS (voorheen ISIS, ISIL) heeft een nieuwe editie van haar tijdschrift Dabiq uitgebracht waarin het de slavernij van Yazidi meisjes goedpraat en complotdenkers veroordeelt. Zij zouden er namelijk voor zorgen dat steeds meer militanten IS verlaten.

Advertentie

Het 79-pagina tellende tijdschrift in de Engelse taal is de negende editie van het magazine en opent op de voorpagina met een foto van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry met Arabische ministers van Buitenlandse Zaken tijdens gesprekken over een anti-IS coalitie in Saoedi-Arabië vorig jaar. De titel op de foto luidt “zij plotten, Allah plot”.

De foto wordt opgevolgd met een stuk waarin de verijdelde aanval op een cartooncontest in Texas van Geert Wilders en andere Amerikaanse moslimhaters door twee zelfverklaarde IS sympathisanten wordt geprezen.

De publicatie bevat ook een artikel waarin wordt gesuggereerd dat de terreurgroep militanten verliest aan complottheorieën.

Getiteld ‘Conspiracy Theory Shirk (zonde)’ impliceert het stuk dat sommige strijders “waanvoorstellingen hebben vanwege vermoedens die stellen dat IS een marionet in handen van de westerse inlichtingendiensten is”.

“Volgens deze theoretici, zijn bijna alle gebeurtenissen in de wereld op de één of andere manier verbonden aan de kuffar, hun inlichtingendiensten, onderzoek, technologie, en co-samenzweerders! Samenzweringstheorieën zijn hierdoor een excuus geworden om jihad te verlaten”, schrijft het magazine.

In het artikel wordt verder niet ingegaan op theorieën dat “IS gefaciliteerd en gestuurd zou worden door Westerse inlichtingendiensten en dat het de geopolitieke agenda van het Westen zou dienen”.