Home Nieuws MHP verbreekt alliantie met AK-Partij bij lokale verkiezingen

MHP verbreekt alliantie met AK-Partij bij lokale verkiezingen

De Nationalistische Beweging Partij MHP in Turkije heeft dinsdag aangekondigd dat het niet zal deelnemen aan de lokale verkiezingen in een alliantie met de AK-Partij. Daarmee komt een einde aan de alliantie die ontstond voor de verkiezingen eerder dit jaar, waarin de AK-Partij en MHP een gezamenlijke meerderheid in het Turks parlement behaalden.

Advertentie

Bij de MHP is onvrede over nationalisme en een voorgestelde amnestiewet. De MHP en AK-Partij gingen voor de laatste verkiezingen een alliantie aan en vormden zo een meerderheid in het Turks parlement.

We gaan onze eigen plannen opstellen voor de lokale verkiezingen. We trekken ons terug uit de alliantie (met de AK-Partij),” zei Devlet Bahçeli.

Reden voor de breuk tussen de twee partijen is een door de MHP ingediend wetsvoorstel waarin werd voorzien voor amnestie voor bepaalde veroordeelden. De AK-Partij weigerde de wet door het parlement te loodsen. Een ander punt van onvrede was een rechterlijk besluit waarmee de nationale eed, die in 2009 werd afgeschaft, weer ingevoerd zou worden op scholen in Turkije. De MHP was voorstander van de eed en verdedigde het rechterlijk besluit, terwijl de AK-Partij er geen voorstander van was.

Hoe het verbreken van de alliantie er in de praktijk gaat uitzien, is nog even afwachten. De AK-Partij heeft de steun van de MHP nodig voor een meerderheid in het Turks parlement.

Türküm demek ayıp mıdır? Doğruyum demek yanlış mıdır? Çalışkanım demek çarpıklık mıdır?

Türküm demek ayıp mıdır?Doğruyum demek yanlış mıdır?Çalışkanım demek çarpıklık mıdır?

Geplaatst door Bozkurt Caps op Dinsdag 23 oktober 2018