Home Nieuws MHP en AK-Partij eens over grondwetswijziging met verruiming bevoegdheden president Turkije

MHP en AK-Partij eens over grondwetswijziging met verruiming bevoegdheden president Turkije

De Turkse premier, leider van de regerende AK-Partij Binali Yildirim, en Devlet Bahçeli, partijleider van de Nationalistische Volks Beweging (MHP), zijn donderdag in Ankara bijeengekomen om het voorstel voor een grondwetswijziging te bespreken waarin meer bevoegdheden voor de president zijn opgenomen. De twee partijleiders zijn het eens geworden over het indienen van een voorstel daartoe.

Advertentie

Tijdens een persconferentie gaven de twee partijleiders aan dat er concensus is bereikt tussen de MHP en AK-Partij. “Na enkele correcties door te voeren, zal het voorstel volgende week naar het Turkse parlement worden gebracht“, aldus premier Yildirim.

Een deel van de wijzigingen zullen in de praktijk betekenen dat de zittende president banden mag blijven houden met zijn politieke partij.

Volgens premier Yildirim zou er een referendum kunnen plaatsvinden over de grondwetswijziging aan het begin van de zomer in 2017. “Wanneer de besprekingen in het parlement zijn afgerond, wordt gedacht aan een referendum binnen zestig dagen (zoals de wet voorschrijt, red.). Als alles volgens plan verloopt zal alles aan het begin van de zomer geregeld zijn,” verklaarde premier Yildirim.