Home Nieuws MH17 rapport: Anonieme BS uit het Westen in een “Russisch” jasje

MH17 rapport: Anonieme BS uit het Westen in een “Russisch” jasje

Gisteren moest ik drie keer kijken mijn ogen uitwrijven toen Pieter Omtzigt en Elliot Higgins een toneelstukje opvoerden op Twitter over een Russisch onderzoeksrapport dat gepubliceerd werd in een Russische krant. Russische “experts” zouden volgens de krant Novaya Gazeta een rapport hebben doen uitlekken waaruit blijkt dat de MH17 door een BUK installatie is neergehaald. Rapport? HTML op een webpagina. Geen origineel document, geen pdf, geen scan, niks.

Advertentie

En welke krant ook alweer? Oh never mind. Dezelfde eigenaar als The Independent, een bekend tegenstander van Putin. En als geldschieter natuurlijk George Soros, de man die miljarden in Oekraïne heeft geinvesteerd en zoals hij zelf zei een belangrijke rol in de machtswisseling in Kiev heeft gespeeld (zoek op ‘events now’). Novaya Gazeta zou op 9 mei worden opgedoekt. Maar nu is er de scoop van een gelekt anoniem rapport. Right. Novaya Gazeta was ook de krant die vrijwel meteen na de aanslag op de MH17 haar excuses aanbood en daarmee zonder enig bewijs een voorzet gaf voor een maandenlange lastercampagne tegen de Russen.

Welke “Russische experts” schreven dit rapport? Dat weten we niet, want het rapport is anoniem. En iets wat anoniem is, kan overal vandaan komen. Saillant detail is dat het rapport zegt dat het er op lijkt dat de BUK raket door Oekraïense strijdkrachten is afgeschoten: “Daar heb je weer die Russen! Oekraïne de schuld geven! Maar mooi dat ook zij nu toegeven dat het een BUK was!”

En dat laatste is precies de bedoeling. Ga maar na: Een “gelekt” anoniem rapport in een Westers georiënteerde, Kremlin-kritische krant dat door de Westerse media zonder enige verificatie of wederhoor wordt overgenomen wordt een stuk geloofwaardiger als het naar Oekraïne wijst. De boodschap die echter voor zoete koek wordt aangenomen is dat ook de Russen nu zeggen dat het een BUK was.

Waarom heeft de Westerse media dan het vorige rapport van de Russen waar wel namen onder stonden en waar experts wel bereid waren om vragen te beantwoorden volledig genegeerd?

Objectiviteit in de journalistiek is bijna onmogelijk. Maar er is een verschil tussen subjectieve verslaggeving en georganiseerde deceptie.

Het wachten is nu op bewijs uit Kiev dat er geen BUK-installatie in het gebied was en we blijven zitten met het verhaal dat de Russen hebben bevestigd dat het een BUK was. Sputnik is er al ingestonken.

[Update 15:30] Daar zul je ‘m hebben, zoals voorspeld: “Het raadsel van het nieuwe Russiche rapport” door journalist Hans de Vreij.

[Update 21:15] En ja hoor, de NOS komt met het verhaal dat de Nederlandse experts zeggen dat de satellietfoto’s fake zijn.

Eindresultaat en leugen: “De Russen hebben toegegeven dat het een BUK raket was en ze hebben met fake satellietfoto’s proberen te bewijzen dat Oekraïne de MH17 heeft neergehaald”

De komende dagen zal deze samenzwering van politiek en media, want zo mogen we het wel noemen, uitgemelkt worden voor verdere escalatie. Denk aan het sturen van meer materieel, opschorten van de wapenstilstand, groen licht voor meer bombardementen en misschien een heuse interventie van de NAVO.

Lees hier het vervolg