Home Nieuws Mesut Ozil: “..Een Duitser wanneer we winnen, een immigrant wanneer we verliezen”

Mesut Ozil: “..Een Duitser wanneer we winnen, een immigrant wanneer we verliezen”

Na de door rechtse media opgepompte ophef in Duitsland over de foto van de topvoetballer Mesut Ozil met de Turkse president Erdogan, zet de ervaren profvoetballer een punt achter zijn carrière bij het nationale Duitse voetbalelftal. Maar niet voordat hij uithaalt naar de racistische Duitse voetbalbobo Grindel.

Advertentie

Ozil ging samen met zijn ploeggenoot Ilkay Gundogan en de Turkse international Cenk Tosun op de foto, tot grote ergernis van rechts-populistisch Duitsland. Hoewel de Duitse internationals Ozil en Gundogan verklaarden dat ze geen politieke boodschap wilden afgeven door de Turkse president te ontmoeten, werd het hen kwalijk genomen door de baas van de Duitse voetbalbond, Reinhard Grindel.

Voor Ozil was het moment met de Turkse president er niet één van politieke steun, maar een sportieve ontmoeting met de president van het land van zijn familie. “Mijn moeder heeft me altijd geleerd dat ik niet moet vergeten waar ik vandaan kom en dat doe ik dan ook niet. Ik zie de foto vooral als een teken van respect richting de president van het land van mijn familie,” aldus Ozil.

Ozil neemt met flair afscheid van het nationale elftal van Duitsland, waarin hij ook uithaalt in de richting van de Duitse voetbalbons Reinhard Grindel en over de racistische behandeling die hij kreeg te verduren:
Ik spreek nu niet voor Grindel, maar omdat ik dat wil. Ik zal niet langer een zondebok zijn voor zijn incompetentie en het onvermogen om zijn werk goed te doen. Ik weet dat hij me uit het team wilde hebben na de foto, en zijn mening publiceerde via Twitter zonder na te denken of te overleggen, maar Joachim Low en Oliver Bierhoff steunden me en stonden achter mij. In de ogen van Grindel en zijn supporters ben ik een Duitser wanneer we winnen, maar een immigrant wanneer we verliezen. Ondanks het betalen van belasting in Duitsland, het doneren van faciliteiten aan Duitse scholen en het winnen van de Wereldbeker voor Duitsland in 2014, word ik nog steeds niet geaccepteerd door de samenleving. Word ik behandeld als anders. Ik ontving de Bambi Award in 2010 als een voorbeeld van succesvolle integratie in de Duitse samenleving, en ik ontving de Silver Laurel Leaf in 2014 van de Federale Republiek Duitsland, ik was de Duitse voetbal ambassadeur in 2015. Maar ik ben duidelijk dus geen Duitser…? Zijn er criteria voor het volledig Duits zijn, waar ik niet inpas? Aan mijn vrienden Lukas Podolski en Miroslav Klose wordt nooit gerefereerd als Duits-Pools, dus waarom ben ik Duits-Turks? Is het omdat het Turkije is? Is het omdat ik een moslim ben? Ik denk dat hier een belangrijk probleem ligt. Door te refereren als Duits-Turks, wordt er al onderscheid gemaakt tussen mensen die familie uit meer dan één land hebben. Ik ben geboren en onderwezen in Duitsland, dus waarom accepteren mensen niet dat ik Duits ben?“.