Home Nieuws Meerderheid Tweede Kamer tegen verbod op vlaggen van terreurbewegingen

Meerderheid Tweede Kamer tegen verbod op vlaggen van terreurbewegingen

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft dinsdag in de Tweede Kamer tegen een motie gestemd die de regering verzoekt om een voorstel te doen waarbij het zwaaien van terreurvlaggen wordt verboden.

Advertentie

PvdA, SP, GroenLinks, D66, CDA, ChristenUnie, PvdD, VVD en PVV stemden tegen het voorstel om vlaggen van onder andere terreurbewegingen ISIS en PKK in Nederland te verbieden. SGP, FvD, 50Plus en DENK stemden voor het verbod op terreurvlaggen.

DENK-Kamerlid Tunahan Kuzu die de motie indiende, wil dat Nederland in navolging van Duitsland ook een verbod instelt op het tonen van vlaggen van terroristische organisaties zoals ISIS en PKK, maar ook andere bewegingen die op de terreurlijsten voorkomen van Nederland, de EU en de Verenigde Naties.

Hoewel op grond van artikel 137d en 137c uit het Wetboek van Strafrecht het Openbaar Ministerie in 2014 al besloot dat tegen het tonen van ISIS en Hamas-vlaggen zal worden opgetreden, wordt dit slechts selectief gedaan en in het geval van de terreurbeweging PKK juist gedoogd. Ook uit een brief aan de Kamer uit 2014 blijkt dat de overheid voornemens was om op te treden tegen terreurvlaggen. Het was onder andere de Rotterdamse PvdA-burgemeester Ahmed Aboutaleb die verschillende optochten van terreur-sympathisanten toeliet in zijn stad, zelfs na een brievenactie waarin hij werd verzocht om geen spanningen meer naar de stad te importeren.

In 2016 stemde VVD, PVV, PvdA, SP, CDA en de SGP nog tegen motie Wassenberg over het uitsluiten van gebruik van aardolie uit door ISIS beheerde olievelden.