Home Nieuws Meerderheid Turks parlement stemt voor troepeninzet in Libië

Meerderheid Turks parlement stemt voor troepeninzet in Libië

Een meerderheid van het Turks parlement heeft vandaag ingestemd met het inzetten van Turkse militairen in Libië op verzoek van de Libische regering. 325 parlementariërs stemden voor, terwijl 184 parlementsleden tegenstemden. Libië verkeert sinds de westerse interventie in 2011 in een staat van burgeroorlog. De door de VN erkende regering van Libië vecht tegen de voormalige CIA-stroman Khalifa Haftar, die de regering omver wil werpen.

Advertentie

Libië verzocht Turkije eerder om militaire hulp, omdat ze niet meer zelfstandig in staat is om het hoofd te bieden tegen Haftar die de steun heeft van de Egyptische dictator Sisi, en landen zoals Saudi Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en een Frankrijk dat haar kolonialisme nog steeds niet achter zich heeft kunnen laten. Ook Griekenland staat aan de zijde van Haftar, omdat het samen met Egypte en Israël een pijpleiding wil leggen door de Mediterrane Zee. Turkije sloot onlangs een bilaterale overeenkomst met de regering van Libië waarin Exclusieve Economische Zones in de Mediterrane Zee worden bepaald.

De regerende AK-Partij van President Erdogan, de MHP en BBP stemden voor het wetsvoorstel om Turkse troepen in te zetten, terwijl CHP, IYI Parti en HDP tegen het wetsvoorstel stemden. Alhoewel Saadet Parti een voorzichtig standpunt innam over troepeninzet en het wetsvoorstel voorwaardelijk wilde steunen, stemden geen van de twee parlementsleden voor het wetsvoorstel.

Lees meer over het verzoek van de Libische regering aan Turkije en de geopolitieke verhoudingen in dit conflict:

Regering Libië vraagt Turkije om hulp tegen oorlogsbaron Haftar