Home Nieuws Meerderheid Kamer wil deelname Turkse Nederlanders aan volksraadpleging dwarsbomen

Meerderheid Kamer wil deelname Turkse Nederlanders aan volksraadpleging dwarsbomen

Een meerderheid van de Tweede Kamer is tegen een Turkse volksraadpleging op Nederlandse bodem. Een motie daartoe van de extreemlinkse Socialistische Partij en de fundamentalistische ChristenUnie is ondersteund door een meerderheid van de Kamer.

Advertentie

Indieners van de motie, SP’er Renske Leijten en ChristenUnie Kamerlid Joel Voordewind, vragen de Kamer om een volksraadpleging over de herinvoering van de doodstraf in Turkije niet plaats te laten vinden op Nederlandse bodem om zo te voorkomen dat stemgerechtigde Turkse Nederlanders mee kunnen doen aan het democratisch proces in Turkije.

Zowel voor- als tegenstanders zouden zich dan niet kunnen uitspreken voor het wel of niet invoeren van de doodstraf voor bijvoorbeeld mensen die verantwoordelijk zijn voor massamoorden of hen die terreuraanslagen op burgerdoelen faciliteren.

Leijten en Voordewind verzoeken met hun motie de regering “Er tijdig alles aan te doen om een referendum op Nederlandse bodem over de herinvoering van de doodstraf in Turkije tegen te gaan“. Alleen DENK en Forum voor Democratie stemden tegen de motie. De rest van de partijen stemden voor.

President Erdogan heeft gezegd de doodstraf in te zullen voeren als de Turkse bevolking dat wil. Turken zouden zich daarover tijdens een volksraadpleging moeten uitspreken. De Turkse wet voorziet nu niet in de doodstraf voor mensen die verantwoordelijk zijn voor massamoorden, zoals de onlangs in Irak gearresteerde PKK-TAK-terrorist Haci Türmak, die verantwoordelijk is voor de dood van 278 mensen. Pikant detail is dat de Socialistische Partij in 2015 probeerde om de terreurbeweging PKK, die verantwoordelijk is voor 40.000 doden, samen met GroenLinks van de terreurlijst te halen in het Europarlement.

Turkije moet de doodstraf weer invoeren voor mensen die terreuraanslagen plegen en verantwoordelijk zijn voor massamoorden

View Results

Laden ... Laden ...