Home Nieuws Meer dan duizend minderjarige vluchtelingen in België verdwenen

Meer dan duizend minderjarige vluchtelingen in België verdwenen

Alleen al in 2017 verdwenen er in België 618 minderjarige vluchtelingen zonder begeleiding. Volgens Child Focus zijn daar slechts 124 van gemeld bij de instantie. In drie jaar tijd zijn erin totaal meer dan 1.000 minderjarige vluchtelingen verdwenen.

Advertentie

Sinds 2015 zijn er in België in totaal 1.179 kinderen verdwenen die als vluchteling het land binnen zijn gekomen. In 2015 was dat cijfer 277, terwijl het in 2016 284 en in 2017 maar liefst 618 kinderen betrof.

Die stijging van vorig jaar wordt deels verklaard door het veranderende beleid, omdat jongeren worden overtuigd om in België asiel aan te vragen, terwijl ze op doortocht zouden zijn naar andere landen. De exacte reden van het probleem is echter onduidelijk.

Child Focus wil samen met de toekomstige Europol-baas Catherine de Bolle en Eurocommisaris Vera Jourova prioriteit maken van de vermissingen. Volgens hen is een verdwijning een ticket naar de hel, omdat kinderen in de kinderarbeid kunnen belanden of seksueel kunnen worden uitgebuit.

Zij pleiten voor een betere registratie van de kinderen, zoals het afnemen van biometrische gegevens. Volgens Europol zijn er in 2016 minstens 10.000 alleenstaande minderjarige vluchtelingen verdwenen in Europa. Hun precieze verblijfplaats is vooralsnog onbekend.

In 2016 maakte de Duitse federale recherchedienst, Bundeskriminalamt, nog bekend dat er in Duitsland maar liefst 9.000 vluchtelingenkinderen worden vermist.