Home Nieuws MediaMonitor | NOS en Nieuwsuur verheffen zwijgen over Israël tot kunst

MediaMonitor | NOS en Nieuwsuur verheffen zwijgen over Israël tot kunst

Nu Israël de doodstraf alleen voor Palestijnen wil invoeren, zwijgen Nederlandse staatsmedia over de zaak. Hoe anders was dat toen de Turkse president Erdogan suggereerde dat hij het herinvoeren van de doodstraf overliet aan het Turks parlement? De doodstraf in Israël alleen voor Palestijnen staat nu op het punt om ingevoerd te worden, terwijl het in Turkije niet actueel meer is. Een overzicht van media-aandacht voor beide landen door NOS en Nieuwsuur. 

Advertentie

Het wetsvoorstel voor een doodstraf in Israël dat is ingediend door de racistische Israëlische partij Yisrael Beiteinu van de minister van Defensie Avigdor Lieberman doet nauwelijks tot geen stof opwaaien in Nederland. De wet zou alleen gelden voor Palestijnen en niet voor joodse Israëliërs. Hoewel de zaak al langer dan een half jaar geleden is aangekondigd en Netanyahu afgelopen zondag zijn partij Likud opdracht gaf om het wetsvoorstel te ondersteunen, hebben de publieke nieuwsdiensten NOS en Nieuwsuur nog geen enkele item besteed aan het voornemen om de doodstraf te herinvoeren.

Hoe anders was dat toen de Turkse president Erdogan na de bloedige couppoging in Turkije, waarbij Gülenistische infiltranten in het leger 250 mensen vermoordden en duizenden anderen verwondden, zei dat het herinvoeren de doodstraf een zaak van het parlement was, die de wil van het volk vertegenwoordigt?

Nieuwsuur

Nieuwsuur wijdde op 16 juli 2016 aandacht aan het herinvoeren van de doodstraf, waarbij PvdA-Europarlementariër Kati Piri in de studio plaatsnam om te dreigen met het beëindigen van de toetredingsonderhandelingen met Turkije als een dergelijke wet doorgang zou vinden. Op 19 juli 2016 ging het weer over de herinvoering van de doodstraf in Turkije. Een dag later, op 20 juli 2016, was het wederom Nieuwsuur die aandacht had voor het onderwerp. Aan de herinvoering van de doodstraf in Israël heeft Nieuwsuur geen enkele item besteed.

NOS

Een zoektocht naar artikelen over de doodstraf in Turkije op de NOS-website levert al snel meerdere zoekresultaten op. Op 16 juli 2016 wordt een artikel gepubliceerd met de titel “Doodstraf is zaak parlement, zegt Erdogan“. “Erdogan: waarom coupplegers gevangen zetten als volk doodstraf wil?“, kopt de NOS daags daarna op 19 juli 2016. Een maand daarna wordt het nieuwsbericht weer opgediend door de NOS met de kop “Erdogan in Gaziantep: snel doodstraf herinvoeren“. Op 15 april 2017 is er wederom aandacht voor de doodstraf in Turkije met de omineuze kop “Erdogan wil na overwinning doorpakken met herinvoering doodstraf“.

Partijdigheid NOS

Veel Nederlanders verwijten de NOS partijdigheid zoals een bijzonder kritische fixatie op Turkije, waarbij nauwelijks verschillende perspectieven worden belicht en de invloed van FETÖ en de terreurbeweging PKK vaak gebagatelliseerd wordt. De NOS ontkent zelf dat er sprake is van partijdigheid. Turkije-correspondent Lucas Waagmeester reageerde met een ingezonden stuk op het verwijt dat DutchTurks de NOS maakte in het stuk “Onhoudbare partijdigheid NOS bij berichtgeving over terreurbeweging PKK“.

Petitie

In een petitie in 2015 vroegen bijna 10.000 mensen aan de NOS om objectievere verslaglegging om zo een einde te maken aan de misleiding en bedrog bij items over Turkije. Volgens ondertekenaars van de petitie draagt onvolledige berichtgeving er mede aan bij dat spanningen in Turkije naar de Nederlandse samenleving worden geïmporteerd. Zij noemden dit onwenselijk en onacceptabel. In de periode tussen maart 2016 en december 2016 was van een einde aan de foutieve berichtgeving nog geen sprake. Van 35 berichten over de terreurgroep PKK, werd de terreurbeweging in ongeveer 80% van de gevallen aangeduid als strijders, rebellen, leden van een arbeiderspartij of met de vage nietszeggende verwijzing “Koerdische PKK”. In dezelfde periode werd de terreurbeweging ISIS, die op dezelfde lijst te vinden is als de PKK, in alle gevallen aangeduid als een terroristische organisatie.