Home Nieuws MediaMonitor | NOS blundert met artikel over uitspraken Turkse minister

MediaMonitor | NOS blundert met artikel over uitspraken Turkse minister

Mensen die donderdagavond berichten op de NOS lazen, kwamen een zelfs voor NOS begrippen bizar omslachtige woordensalade tegen om terreurbewegingen geen terreurbewegingen te hoeven noemen. Het bericht gaat over uitspraken van de Turkse minister van binnenlandse zaken Süleyman Soylu over mensen die terroristische organisaties ondersteunen in het buitenland en vervolgens zorgeloos op vakantie denken te gaan in Turkije. Hij doelde naar alle waarschijnlijkheid op terreurbewegingen die actief bomaanslagen plegen op Turkse bodem, zoals ISIS en PKK.

Advertentie

Het NOS-bericht wordt als volgt weergegeven onder de kop “Mijd PKK,anders dreigt Turkse cel“:
“Turkije dreigt om mensen die in het buitenland naar bijeenkomsten van de Koerdische PKK gaan, op te pakken als ze daarna naar Turkije reizen. Duitse media schrijven dat de Turkse minister Soylu van Binnenlandse Zaken dat heeft gezegd op een campagnebijeenkomst. “Laat ze maar komen. Ze gaan direct door naar de gevangenis”, zei de minister. Hij doelde waarschijnlijk op aanhangers van de PKK. In Duitsland woont de grootste Koerdische gemeenschap van Europa. De Duitse regering noemt de uitlatingen onacceptabel, maar volgens Turkije zijn de woorden uit hun context gehaald. “Gewone toeristen blijven welkom”.”

Message Relay valkuil

Wanneer we de eerste zin uit de toespraak van Süleyman Soylu naast die van NOS Teletekst leggen, valt meteen op dat Soylu niets zegt over de terroristische organisatie PKK, die door de NOS een ‘Koerdische’ organisatie wordt genoemd. Soylu spreekt van mensen die bijeenkomsten van terroristische organisaties bezoeken. Dit kan in het geval van Turkije uiteenlopende terreurgroepen zijn die actief aanslagen plegen in Turkije zoals ISIS, PKK of DHKP-C. NOS neemt het bericht over van Duitse media en zegt dat Soylu spreekt van “Doorsturen naar een gevangenis”. Soylu spreekt van “Arresteren en Yallah”, wat zoveel betekent als arresteren en heenzenden of wegsturen. Het bericht van Soylu is inmiddels al langs meerdere kanalen geweest en begint, eenmaal aangekomen bij de NOS, een geheel eigen leven te leiden. De valkuil van deze journalistieke doodzonde kennen we ook van teambuilding activiteiten zoals Message Relay of Pass the Message waarbij mensen op een rij worden geplaatst en zonder te praten een non-verbale boodschap moeten doorgeven aan degene die voor hen staat. Wanneer eenmaal de boodschap de laatste persoon in de rij bereikt, is er vaak niets meer van die originele boodschap overgebleven.

NOS vereenzelvigt Koerden ten onrechte met terreur

Vervolgens wordt door NOS teletekst gesproken over het aantal Koerden dat woonachtig is in Duitsland in de zin “In Duitsland woont de grootste Koerdische gemeenschap van Europa“. Terwijl de Turkse minister van Binnenlandse Zaken nergens spreekt over Koerden of zelfs de terroristische organisatie PKK, wordt hier een gehele etnische bevolkingsgroep gekoppeld aan een gewelddadige terroristische organisatie. In cijfers uitgedrukt kunnen we afgaan op het anti-terrorisme rapport van de Duitse binnenlandse inlichtingendienst BfV, Volgens het laatste rapport van de BfV uit juli 2018 zouden er in Duitsland zo’n 14.500 sympathisanten zijn van de terroristische organisatie PKK. Wanneer we dit afzetten tegen een Koerdische gemeenschap van 800.000 in Duitsland gaat het hier om 1.8% van alle Koerden in Duitsland die zich volgens de Duitse inlichtingendienst identificeren als een sympathisant van de PKK. Een luidruchtige marginale groep die de rest van de groep hardhandig onderdrukt wanneer ze zich kritisch uitlaten over de PKK. De terroristische organisatie PKK staat erom bekend duizenden Koerden te vermoorden die kritiek uiten of uit de terreurgroep stappen.

De exacte tekst die Süleyman Soylu bezigt:
“In Europa, in Duitsland, zijn er toch mensen die bijeenkomsten van terreurbewegingen bijwonen en vervolgens in Antalya, Bodrum en Mugla vakantie vieren? Voor hen hebben we nu ook voorzorgsmaatregelen getroffen. Laat ze nu maar eens komen om via luchthavens binnen te komen. Ze worden gearresteerd en heengezonden. Zo makkelijk is dat niet. In het buitenland dit land verraden en vervolgens in dit land genieten (van een vakantie) is niet meer zo makkelijk.”

Het bericht op de NOS:

De NOS is op haar reguliere website iets gedetailleerder over de zaak, maar neemt zoals Teletekst ook een foutieve vertaling over van wat er gezegd is. In het artikel is zelfs een subkop ingeruimd met de titel ‘Koerden’ waarin staat ‘Soylu doelde met zijn opmerking WAARSCHIJNLIJK op aanhangers van de PKK. Hoewel deels te rechtvaardigen, omdat de PKK de meeste terreuraanslagen in Turkije pleegt, is het een aanname en niet wat er daadwerkelijk gezegd is. Wel wordt in dit artikel erbij vermeld dat de PKK aangemerkt is als een terreurbeweging door Turkije, de EU en de VS.
Zoals ook op Teletekst vervalt de NOS ook hier in grove demografische typeringen door de gehele Koerdische gemeenschap te vereenzelvigen met de PKK. De foutieve vertaling waarop de NOS doorbouwt kan deels te maken hebben met het feit dat leden van FETÖ (Fethullahistische Terreurorganisatie) willen afrekenen met de Turkse minister van binnenlandse zaken Süleyman Soylu. Pseudo-journalistieke organisaties die door FETÖ in het buitenland zijn opgezet en neutrale namen dragen, publiceren een niet-aflatende stroom aan desinformatie over Turkije en de Turkse regering. Anderen kopiëren deze foutieve vertalingen en contextloze berichten en publiceren het zonder het te toetsen aan journalistieke regels. In Nederland was het VVD-Kamerlid Bente Becker die een dergelijke boodschap via het obscure Twitteraccount Nordic Monitor citeerde en haar zorgen kenbaar maakte. Samen met collega Sven Koopmans stelde ze er zelfs Kamervragen over.

OORDEEL:
NOS bericht onjuist en onzorgvuldig over wat er precies gezegd is, betrekt irrelevante demografische statistieken bij het bericht en laat de context over gewelddadige terreurgroepen in Turkije en in het bijzonder over de PKK achterwege. Het artikel is journalistieke onzorgvuldig, onvolledig en bouwt voort op een foutieve vertaling van andere media.

Het artikel op de NOS zoals dat donderdagavond online stond is HIER terug te lezen.

De uitspraken in kwestie: