Home Nieuws MediaMonitor | Fout in berichtgeving NOS over ‘Nederlandse spion’ in Turkije

MediaMonitor | Fout in berichtgeving NOS over ‘Nederlandse spion’ in Turkije

Bij berichtgeving van de Nederlandse Omroep Stichting over de Nederlandse diplomaat die verdacht wordt van spionage voor de Nederlandse Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst bevatten NOS-artikelen grove fouten die geen goede weergave van de realiteit zijn.

Advertentie

In het artikel “Ambtenaar voor eigen veiligheid weg uit Turkije na berichten over spionage” d.d. 26.03.2018 schrijft de NOS dat de man volgens Turkse media “Onderzoek deed naar banden tussen de Turkse regering en IS“. Ook in het artikel “Blok: Turkse ‘spion’ is geen spion, maar officieel medewerker ambassade” d.d. 29.03.2018 schrijft de NOS “Begin deze week kwam naar buiten dat de Nederlander uit Turkije is vertrokken, omdat hij als spion onderzoek zou hebben gedaan naar banden tussen de Turkse regering en IS“. Beide passages kloppen niet met berichtgeving waaruit geciteerd wordt. Ook de kop ‘Turkse spion’ doet voorkomen dat het gaat om een spion van Turkse komaf, terwijl de verdachte A.Z. een spion van Nederlandse komaf zou zijn. De verklaring van de minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok dat de man iemand was die namens de ambassade actief was om in de regio contacten te leggen, sluit bovendien niet uit dat hij een spion was.

Turkse media waaruit Nederlandse media hebben geput voor het verhaal, brengen het verhaal echter anders. Zij spreken niet van een onderzoek naar banden tussen Turkije en ISIS of de Turkse regering en ISIS, maar dat de spionageverdachte belast zou zijn met het het verspreiden van vervalste documenten waaruit zogenaamde Turkse steun aan ISIS zou moeten blijken, een bewuste valse vlag operatie in de vorm van desinformatie dus.

Conclusie: het bericht van de NOS suggereert dat Turkse media melden dat de man onderzoek deed naar banden tussen Turkije en ISIS, terwijl de man naar verluidt belast was met het planten van vervalst bewijsmateriaal waarmee die banden “aangetoond” zouden worden. De kop ‘Turkse spion’ suggereert bovendien dat het gaat om een spionageverdachte van Turkse komaf, terwijl het hier gaat om een Nederlandse medewerker van Buitenlandse Zaken. De verklaring van de minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok over dat de man een medewerker van de ambassade was, sluit niet uit dat hij een spion was voor de MIVD, zoals beweerd wordt. De artikelen op de NOS-website zijn geen goede weergave van de werkelijkheid en dienen derhalve gerectificeerd te worden.

Steun onafhankelijke media

Van spionage verdachte Nederlandse “diplomaat” gevlucht uit Turkije