Home Nieuws Media stellen Koerden gelijk aan terroristen: doelbewuste misleiding of onkunde?

Media stellen Koerden gelijk aan terroristen: doelbewuste misleiding of onkunde?

Nu de Amerikaanse president Donald Trump vandaag heeft aangekondigd om Amerikaanse troepen uit Syrië terug te trekken en zijn handen af te halen van de oorlog in het land, worden we in Nederland geïnformeerd door een gelijkgeschakeld ensemble van nieuwsdirigenten over de gevolgen van deze terugtrekking. Veel kranten en nieuwsprogramma’s maakten zich vandaag schuldig aan ronduit foutieve en onvolledige berichtgeving. Een kwalijke zaak voor de Nederlandse journalistiek. Waarom stellen deze media ten onrechte de Koerden gelijk aan terroristen? Een overzicht van de berichtgeving vandaag.

Advertentie

NU.nl en AD in de fout
NU.nl kopt maandag “VS maakt weg vrij voor Turkse operatie tegen Koerden in Syrië“. Turkije heeft weliswaar aangekondigd een grondoperatie in te zetten om een veilige zone te creëren in het noorden van Syrië waar een deel van de Syrische vluchtelingen die nu in Turkije zijn, naartoe kunnen gaan, maar zegt wel dat deze operatie beperkt blijft tot een gebied van zo’n 30 kilometer diep en dat Turkije geenszins geïnteresseerd is om aan de territoriale soevereiniteit van Syrië te morrelen. De veilige zone is niet bedoeld om Koerden uit te verdrijven, maar om terroristische groeperingen zoals de Syrische tak van de PKK, de YPG, van het grensgebied te verstoten. Van Arabische stammen die ook deel uitmaakten van de Syrian Democratic Forces, waarvan de gelederen grotendeels worden opgevuld door de PKK, wordt verwacht dat ze zich zullen aansluiten bij het Nationale Syrische Leger van de Syrische oppositie. Zo is ook de suggestie van journalist Cyril Rosman in het Algemeen Dagblad dat de Amerikaanse terugtrekking de weg vrijmaakt voor een ‘Turkse aanval op de Koerden‘ een onjuiste weergave van de werkelijkheid.

Koerdische oppositie

Volgens de NOS krijgt Turkije de “Vrije hand om Koerden aan te vallen“. Onjuist en onwaar. De PKK is geen vertegenwoordiger van alle Koerden. Hoewel de terreurorganisatie PKK zegt op te komen voor Koerden, tolereert het in gebieden die het bezet geen enkele vorm van Koerdische oppositie, ook niet in het noorden van Syrië. Koerdische politici die het toch proberen, worden aangevallen, verdreven of geëxecuteerd, zoals ook gebeurde in voorgaande decennia met PKK’ers die intern meer democratie en inspraak wilden. Slechts één Koerdisch geluid werd toegestaan. Dat van de terreurtop in de Qandil-bergen.

Artikel gaat verder onder de Tweets

Het gelijkstellen van de terreurorganisatie PKK aan de gehele Koerdische gemeenschap heeft vooral de laatste jaren bizarre vormen aangenomen. Moet je je voorstellen dat ze in andere landen de Ku Klux Klan als de vertegenwoordiger zien van alle witte Nederlanders. Bijna alle kranten publiceren hetzelfde en stellen wanneer het ze uitkomt dat de SDF een multi-etnische gevechtsgroep is, terwijl ze op andere momenten sec zouden staan voor “De Koerden”. En op alle redacties doen ze alsof niemand weet van de omwisseltruc die plaats heeft kunnen vinden doordat de Amerikanen, Hollywood en westerse media allen vonden dat de PKK voortaan YPG ging heten en ze voor een groot deel opgingen in de SDF. En allemaal spelen ze de drie aapjes wanneer NAVO-bondgenoot Turkije jarenlang geduldig toekijkt hoe duizenden vrachtwagenladingen met zware wapens worden afgeleverd bij een terroristische groepering die ook bij de EU en de VS op de terreurlijst staat.

SDF=YPG=PKK

PKK’ers zelf geven nota bene in een interview met de Wall Street Journal toe  dat wat iedereen al weet: ““It’s all PKK but different branches,” Ms. Ruken said, clad in fatigues in her encampment atop Sinjar Mountain this spring as a battle with Islamic State fighters raged less than a mile away at the mountain’s base. “Sometimes I’m a PKK, sometimes I’m a PJAK, sometimes I’m a YPG. It doesn’t really matter. They are all members of the PKK.”. De PYD, de politieke tak van de terreurbeweging PKK in Syrië en overkoepelend orgaan van de YPG, die onlangs een conferentie in Nederland kon organiseren, werd zelfs door het Amerikaanse Centrum voor Contraterrorisme (NCTC) gezien als een afdeling van de PKK. Uit het wetenschappelijk onderzoek “Dead Men Tell no Lies” dat door de NAVO geaccrediteerde Centre of Excellence Defence Against Terrorism Report is uitgevoerd blijkt dat de PKK verschillende groeperingen aanstuurt, zoals de YPG in Syrië, die zich in Europa presenteren als een democratisch alternatief voor de regio. Uit het onderzoek blijkt dat veel van de op papier gesneuvelde YPG’ers, in feite afkomstig zijn van de terreurbeweging PKK en dat de YPG de facto wordt bestuurd door de PKK-top.

Flagrante leugen bij NPO Radio 1

De meest flagrante leugen vandaag staat op de website van de NOS en was vandaag te horen op het Radio 1 journaal (zie fragment hierboven). Nieuwslezer Jan van de Putte zegt tijdens het nieuwsbulletin van 15.00 uur het volgende: “Trump heeft met de Koerdische president Erdo… met de Turkse president Erdogan afgesproken dat Amerika zich terugtrekt. Turkije krijgt dan de kans de Koerden, die het beschouwt als terroristen, te verdrijven“.

Bij de NOS is een soortgelijke passage te lezen, maar daar gaat het niet om Koerden, maar om ‘Koerdische strijders’: “De Turkse president Erdogan wil de Koerdische strijders, die hij beschouwt als terroristen, verdrijven. Hij zegt dat ze samenwerken met de Koerdische terreurorganisatie PKK die actief is in Oost-Turkije. Wanneer de Turkse militaire operatie begint, is niet duidelijk.

Hierboven wordt door de NOS de suggestie gewekt dat het om een persoonlijke mening van de Turkse president gaat en door Jan van de Putte dat Turkije Koerden als terroristen beschouwt, terwijl reeds met grondig onderzoek (Centre of Excellence Defence Against Terrorism: “Dead men tell no lies”) is aangetoond dat de YPG in feite PKK is. Ook de VS en Nederland erkennen dat de YPG een verlengstuk is van de door hen als terroristische organisatie aangemerkte PKK. De Amerikaanse Generaal Raymond Thomas vertelt in 2017 in Aspen dat de SDF een remarketingidee van de Amerikanen zelf was om de terreurorganisatie PKK wit te wassen. Al deze feiten liggen al jaren voor het grijpen, maar op de redactie van de NOS, met een miljoenenbudget, weten ze van niets. Gemakshalve worden ook de miljoenen Koerden die overal in Turkije wonen en de honderden duizenden Koerden die uit Syrië naar Turkije zijn gevlucht, weggelaten. Dit is geen uitglijder of een foutje, maar een moedwillige vorm van desinformatie en doelbewuste misleiding.

Een passage uit een interview met een YPG-terroristen in de Wall Street Journal