Home Nieuws MediaMonitor | Media blunderen met verhaal over afgeblazen verkiezingsbijeenkomst na “Bedreigingen van...

MediaMonitor | Media blunderen met verhaal over afgeblazen verkiezingsbijeenkomst na “Bedreigingen van Erdogan-aanhangers of MHP”

NOS en andere media in Nederland, zoals RTV Rijnmond, AD, JOOP lieten zich voor het politieke karretje spannen over een afgeblazen verkiezingsbijeenkomst in Vlaardingen. Dat blijkt onder andere uit nader onderzoek van Avrupa Gündemi dinsdag. Het onderzoek bevestigt dat media onzorgvuldig hebben gehandeld bij het opkloppen van zogenoemde “Bedreigingen uit de hoek van Erdogan-aanhangers of MHP“.

De afgelaste verkiezingsbijeenkomst waar de hoofdadviseur van Meral Aksener (IYI Parti), Ayse Sucu, zou spreken zou volgens Avrupa Gündemi georganiseerd zijn door de in Den Haag gevestigde Stichting Avrasya.

NOS meldde op 27 mei om 15.09 uur dat een verkiezingsbijeenkomst in Vlaardingen was afgeblazen na bedreigingen. Volgens Sefa Yürükel van de Turkse Raad in Nederland, volgens Avrupa Gündemi een marginale organisatie, zouden de bedreigingen uit de hoek van aanhangers van de president Erdogan of de MHP komen. Yürükel gebruikt zijn podium in het AD zelfs om Erdogan-aanhangers af te schilderen als potentiële terroristen: “Er zitten extremisten onder de aanhangers van Erdogan in Nederland. Zij kunnen iets heel stoms doen, zoals een individuele terroristische aanval”.

Ook de eigenaar van het Vlaardingse restaurant zou tegenover de NOS bevestigd hebben dat de bijeenkomst was afgeblazen nadat er ‘onder meer’ via sociale media bedreigingen waren geuit, terwijl een nadere bestudering van de zaak laat zien dat het programma juist was afgelast, omdat het vooraf was gecommuniceerd als een Iftar van een stichting en niet als een politieke bijeenkomst. Of de verklaring van de restauranteigenaar uit de eerste hand zijn overgebracht naar de NOS of via de organisatoren, is onduidelijk.

De bewering dat de bedreigingen uit de hoek van de aanhangers van de president Erdogan of MHP zouden komen, is bovendien gepubliceerd zonder bewijzen die deze bewering ondersteunen. Ook is volgens een bron bekend bij DutchTurks geen aangifte gedaan bij de politie van deze bedreigingen die geuit zouden zijn. Opvallend is dat de restauranthouder de bijeenkomst op het laatste moment heeft afgezegd, omdat de organisatie niet duidelijk communiceerde over het programma dat was gepland in zijn horeca-gelegenheid, maar was aangekondigd als een Iftar-programma van een stichting. De bijeenkomst is daarop volgens verklaringen naar Den Haag verplaatst, waar het achteraf werd omgedoopt als een viering van de Azerbeidzjaanse Republiek.

Nadat details over de zaak langzaamaan naar het oppervlak dreven, zwakten media die het nieuws aanvankelijk publiceerden de artikelen af en wijzigden de kop en inhoud ervan. De bombastische nieuwskoppen van een “Afgeblazen verkiezingsbijeenkomst na bedreigingen van Erdogan-aanhangers of MHP-stemmers”, ingegeven door verklaringen van onder andere Sefa Yürükel, werd snel omgebogen tot een verplaatste verkiezingsbijeenkomst. Van de door Yürükel verwachte opkomst van 150 mensen (Bij Joop.nl zelfs 500 mensen), waren er bij de bijeenkomst die plots werd omgedoopt tot een viering van de Azerbeidzjaanse Republiek, nog zo’n 25 á 30 over.

Hollanda’da İYİ Parti ve aşırı solculardan Türklere komplo Den Haag şehrinde faaliyetlerini yürüten Avrasya…

Geplaatst door Avrupa Gündemi op maandag 4 juni 2018