Home Nieuws Bij couppoging omgekomen Marokkaan krijgt status van 15-juli-martelaar in Turkije

Bij couppoging omgekomen Marokkaan krijgt status van 15-juli-martelaar in Turkije

De Marokkaan Jawad Marun die op 15 juli 2016 omkwam bij de afgeslagen couppoging in Turkije wordt beschouwd als een 15-juli-martelaar.

Advertentie

Het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken riep de 32-jarige Jawad Marun postuum uit tot 15-juli-martelaar en betaalde aan zijn familie een martelaarstegemoetkoming van 88.596 TL. Met de huidige wisselkoers staat dat gelijk aan ruim 24.000 EURO. Jawad kwam om in Istanbul’s Harbiye wijk.

Jawad ging na de oproep van de Turkse president Erdogan om de pleinen op te gaan, de straat op in Istanbul, de stad waar hij al 7 jaar als vertaler werkte. Jawad kwam om toen soldaten bij Harbiye het vuur openden op de demonstranten.

AK-Partij parlementslid Ali Ercoskun bezocht de familie Marun in Marokko en gaf daar te kennen dat hij zich zou inzetten om hem de status van martelaar toe te kennen. Vorige week zou het dan zover zijn gekomen en zou de familie Marun ingelicht zijn over het besluit van Turkije.

Jawad’s broer bezocht Ercoskun in Bolu en gaf aan dat dit een daad was die Turkije siert. Ercoskun zegt dat de familie Marun nu ook onze familie is. “We gaan de ontwikkelingen en het toekennen van een maandelijkse uitkering aan de nabestaanden via het ministerie van Sociale Zaken volgen,” aldus Ercoskun.

Broer Muhammed Marun zegt over zijn overleden broertje het volgende:

“Mijn broer ging na de oproep van president Recep Tayyip Erdogan de straat op. Ik heb de hele nacht met mijn broertje zitten chatten via internet. Hij zei dat de situatie in Istanbul gecompliceerd is. Hij stuurde mij een foto van het moment dat President Erdogan een oproep deed en ging toen naar buiten. Hij hield heel veel van Turkije. Hij woonde al 7 jaar in Turkije en wilde het staatsburgerschap verkrijgen. Hij stuurde mij als laatst de geluiden ‘Ya Allah Bismillah Allahu Ekber‘. Ik probeerde hem toen met een video-oproep te bereiken. Op dat moment werd hij een martelaar”.