Home Nieuws Marineproject Turkije alarmeert Israël, Griekenland en Grieks-Cyprus

Marineproject Turkije alarmeert Israël, Griekenland en Grieks-Cyprus

Terwijl het ondersecretariaat van de Defensie Industrie in Turkije (SSM) en de Turkse scheepsbouwer Sedef Shipbuilding donderdag een contract hebben getekend voor het eerste Turkse amfibische landingsplatform (Landing Platform Dock [LPD]), werd deze deal met argusogen bekeken door Israël, Griekenland en Grieks-Cyprus.

Advertentie

De LPD, zal naar verwachting worden afgerond in 2021 en is onderdeel  van het Turkse nationaal maritiem project (MİLGEM), waarmee het de eigen defensie-industrie wil verbeteren. Milgem zal 27.436 ton wegen, 231 meter lang zijn en 1.200 mariniers kunnen vervoeren, alsmede tanks, helikopters, drones en gevechtsvliegtuigen aan boord hebben die verticaal kunnen landen en opstijgen. Als het gebouwd wordt met een “ski-schans” helling, kan de LPD ook worden gebruikt door sommige vliegtuigen die horizontaal landen en opstijgen. Het schip zal ook een volwaardige ziekenhuis aan boord hebben.

De Spaanse scheepsbouwer Navantia zal technische bijstand verlenen voor de bouw van het schip, dat zal worden gebouwd naar het voorbeeld van een Juan Carlos I klasse L-61 schip dat reeds in gebruik is door de Spaanse marine. De LPD zal minstens zeven keer zwaarder worden dan de grootste schepen momenteel in gebruik in de Turkse marine.

De LPD zal in staat zijn om 50 dagen non-stop te varen en een bereik hebben van maximaal 9.000 nautische mijlen (17.000 kilometer [hemelsbreed retour Istanbul-New York met kilometers over]), waarmee de Turkse marine een sterke aanwezigheid kan hebben in de Atlantische en de Indische Oceaan.

Michael Tanchum publiceerde in april in de Jerusalem Post een artikel getiteld “Turkey’s new carrier alters eastern Mediterranean energy and security calculus” waarin hij stelt dat het marineproject van Turkije in de eerste plaats gericht is op Israël, Griekenland en Grieks-Cyprus. Tanchum citeert de commandant van de Turkse marine, admiraal Bülent Bostanoğlu: “Turkije zal een ‘energie-gebaseerde’ maritieme dreigingsperceptie in de Middellandse Zee handhaven, terwijl het de Oostelijke Middellandse Zee in maritieme zin “de hoogste prioriteit” zal geven. Tanchum wijst er ook op dat Turkije Israël op de Milli Guvenlik Siyaseti Belgesi (National Security Policy Document) heeft gezet in 2010 en quote de toenmalige Premier Recep Tayyip Erdoğan met de woorden “De Oostelijke Middellandse Zee zal regelmatig Turkse slagschepen zien.”

2010 was het jaar waarin tien ongewapende activisten werden doodgeschoten door Israëlische soldaten (IDF) die een hulpkonvooi met humanitaire hulp voor Gaza (Mavi Marmara) enterden in internationale wateren in de Oostelijke Middellandse Zee.

Klik op de foto’s om ze uit te vergroten. 

L61 Juan Carlos in Istanbul Mei 2011
L61 Juan Carlos in Istanbul Mei 2011
Malaga 2013
Malaga 2013
L61 Juan Carlos
Locatie onbekend