Home Nieuws Man sleept moslimhater voor rechter en dwingt excuusvideo af

Man sleept moslimhater voor rechter en dwingt excuusvideo af

Anderhalf jaar nadat een anti-islam ophitser op video riep dat klanten die eten bij het Midden Oosterse restaurantketen Paramound Fine FoodsEen jihadist moet zijn die zijn vrouw verkracht“, gaat de man die de uitlatingen deed nu door het stof. In een video waarin hij een tekst opleest van een lullig papiertje biedt hij zijn excuses aan aan de eigenaar van het restaurantketen Mohamad Fakih. De excuusvideo is onderdeel van een schikkingsvoorstel, nadat Fakih de man voor de rechter sleepte.

Advertentie

Fakih pikte het niet dat de man Ranendra (Ron) Banerjee zich schuldig maakte aan islamofobe uitlatingen geadresseerd aan zijn persoon, zijn bedrijf en zijn klanten en klaagde de ophitser met succes aan. Ook Kevin Johnston, een andere ophitser uit Canada die Banerjee filmde, heeft een rechtszaak aan zijn broek hangen. Banerjee die geaffilieerd wordt met Rise Canada en Canadian Hindu Agency staat bekend als een online en offline haatzaaier en beheert meerdere Twitteraccounts waar hij haatboodschappen zoals “Moslims zijn verrot vanaf de geboorte” en “Een dode moslim is geen groot verlies, maar een netto opbrengst voor de mensheid” verspreidt.

Lasterlijk

Banerjee’s excuses, die hij op schrift en op video maakte, zijn onderdeel van een schikkingsdeal. Banerjee geeft in de video toe dat zijn uitspraken lasterlijk en minachtend waren en zegt zich er niet meer aan schuldig te zullen maken. Banerjee is ook veroordeeld tot het betalen van een schikkingsbedrag en een voorwaardelijke som smartengeld van $100.000 die hij moet betalen als hij nog eens in overtreding valt.

Ik heb geleerd dat het fout is om meneer Fakih aan te vallen vanwege zijn religie of waar hij vandaan komt. Zulke haat heeft geen plek in Canada en ik zal geen gelijkaardige uitlatingen doen in de toekomst. Ik hoop dat iedereen die deze excuses ziet of leest, leert van mijn fout.” zegt Banerjee, die wordt beschouwd als één van de meest prominente figuren uit de anti-islam scene in Toronto.

Opstaan tegen haat

Mohamed Fakih, eigenaar van de zestig Paramount Fine Foods restaurants, reageert opgetogen: “Hopelijk zal, wie deze boodschap en video ook ziet, geloven dat we zoiets niet zouden moeten accepteren als Canadezen. We zouden allemaal op moeten staan tegen haat en wanneer we dat doen, dan zien we de resultaten. Ron en zijn kompanen kennen mij niet, ze hebben nooit interactie met mij gehad. Ze hebben nooit met me gesproken. En ze hebben simpelweg besloten om me aan te vallen. Ik voelde me werkelijk uitgesloten in Canada, toen ik die commentaren over mij hoorde en ik moest aan mijn kinderen uitleggen waarom dit gebeurde“.

Een stem voor de stemlozen

Fakih vierde de overwinning in de rechtbank op Banerjee door een bedrag van $25.000 over te maken naar het Canadese Anti-Haat Netwerk, een non-profit organisatie die haatactiviteiten onderzoekt en in de gaten houdt. Volgens hem geeft zijn donatie een stem aan mensen die geen financiële middelen hebben om naar de rechter te stappen of zichzelf te verdedigen tegen haatspraak.

Vorig artikelHumeyra deed vorige week opnieuw aangifte van stalking door Bekir E.
Volgend artikelHumeyra stapte vorige week nog naar de politie na dreigfoto met vuurwapens van haar moordenaar