Home Nieuws Maleisië stuurt boot 500 Rohingya moslims terug op zee

Maleisië stuurt boot 500 Rohingya moslims terug op zee

Maleisië heeft een boot met meer dan 500 vluchtelingen bestaande uit Rohingya moslims en Bengalezen teruggestuurd nadat men het voorzien had van brandstof en voorraden. Dat zei een regeringsfunctionaris op donderdag.

Advertentie

De boot werd op woensdag aangetroffen voor de kust van het noorden van Penang, slechts drie dagen nadat meer dan duizend vluchtelingen op het nabijgelegen eiland Langkawi waren aangekomen.

Vice-Minister van het Huis Wan Junaidi Jaafar zei dat Maleisië het zich niet kan veroorloven om een overstroming van immigranten op zijn kust te zien.

“Wat verwacht u van ons? We zijn erg aardig omgegaan met de mensen die onze grenzen zijn overgestoken, maar ze kunnen onze kusten niet blijven overstromen zoals dit,” zei hij.

“We moeten de juiste boodschap afgeven dat ze hier niet welkom zijn,” voegde hij eraan toe.

Duizenden migranten zijn mogelijk nog steeds gestrand in de straat van Malakka en de omliggende eilanden, nadat kapiteins verbonden aan mensenhandelaren hun schepen verlieten met de vluchtelingen nog aan boord.

Indonesie dat al 600 vluchtelingen heeft opgenomen, heeft eerder deze week ook een boot teruggestuurd. Buitenlandse Zaken ontkende woensdag dat het een “terugdrijf-beleid” zou hebben en dat het schip met als bestemming Maleisië per ongeluk in Indonesische wateren was terecht gekomen.

Wan Junaidi zei dat Zuidoost-Aziatische regeringen meer moeten doen om druk te zetten op Myanmar om de Rohingya-crisis aan te pakken.

Maleisië, die geen ondertekenaar van de internationale verdragen over vluchtelingen is, is gastheer voor meer dan 150.000 vluchtelingen en asielzoekers. Een groot deel van hen bestaat uit immigranten uit Myanmar. Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie zijn meer dan 45.000 van hen Rohingya’s.

Zuidoost-Azië dat al jaren geprobeerd heeft om de benarde situatie waar de 1,3 miljoen Rohingya’s zich in bevinden te negeren, ziet zichzelf nu gevangen in een spiraal van humanitaire crisis die het in veel opzichten hielp creëren.

Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie hebben in de afgelopen drie jaar meer dan 100.000 Rohingya moslims de oversteek gewaagd, vluchtend voor vervolging.

Video: een boot met wanhopige Rohingya vluchtelingen voor de kust van Thailand.