Home Nieuws Madaya sterft van de honger door Assad

Madaya sterft van de honger door Assad

Het door pro-Assad strijdkrachten belegerde Madaya in Syrië lijdt sinds juli onder een voedseltekort. Madaya ligt slechts enkele tientallen kilometers van de Syrische hoofdstad Damascus af en wordt sinds enkele maanden belegerd door strijdkrachten loyaal aan de regering van Bashar al-Assad.

Advertentie

Families eten bladeren, gras en gekruid water, maar ook insecten en in sommige gevallen hun huisdieren. Rijst, linzen, bulgur en suiker wordt per gram verkocht, omdat de prijs van een kilo rijst meer dan € 200 kost. De laatste dagen is dat zelfs opgelopen tot 100.000 Syrische pond, zo’n € 400 per kilogram.

“Mensen sterven in slow motion” verklaart een sociaal werker tegenover de Britse krant The Guardian. “We zeiden dat niemand van de honger zou sterven, maar we zien mensen echt sterven van de honger”.

In de lente van vorig jaar heeft een coalitie van strijdkrachten bekend als Jaysh al-Fateh grote delen van noord-west Syrië veroverd op het Assad regime en omsingelden ze twee Sjiietische enclaves in de provincie Idlib, Fua en Kefraya. Ook de inwoners van die steden gaan gebukt onder een belegering.

De strijdkrachten van Assad verhongerden bewust de Soennitische enclaves Madaya en het naburige Zabadani, ooit een oppositiecentrum, na een zes maanden durende campagne. Onder internationale druk lijkt daar vandaag een einde aan te komen.

CC: The Guardian
CC: The Guardian

 

Onder een staakt-het-vuren willen buitenlandse bondgenoten van het Assad regime en de oppositie een populatieruil voorstellen, een “vreedzame etnische zuivering”.

Madaya heeft voor het laatst op 18 oktober 2015 voedselhulp gehad en in december medische evacuaties, maar was ontoegankelijk geworden voor de VN. Vandaag heeft de Syrische regering onder internationale druk toegang verleend aan de VN om Madaya, Foah en Kefraya te bereiken met humanitaire hulp.