Home Nieuws Macron: geen berouw of excuses voor koloniale misdaden Frankrijk in Algerije

Macron: geen berouw of excuses voor koloniale misdaden Frankrijk in Algerije

Macron CCIF Frankrijk

De Franse president Macron heeft verklaard dat Algerije niet op berouw of excuses kan rekenen voor de koloniale misdaden van Frankrijk in Algerije. In plaats daarvan zullen er symbolische stappen worden gezet.

Macron zegt dat Frankrijk geen officiële excuses zal maken voor haar koloniale misdaden in Algerije. Tussen 1954 en 1962 heeft Frankrijk 1.5 miljoen Algerijnen uitgeroeid. “Er zal geen berouw of excuses zijn voor de bezetting van Algerije of de bloedige achtjarige oorlog die de Franse heerschappij in het land beëindigde,” aldus het Macron-regime in een verklaring. In plaats daarvan zal Frankrijk symbolische stappen zetten om te streven naar verzoening.

Advertentie

Both sides

Het Franse staatspersbureau AFP spreekt van misdaden die door “beide partijen zijn gepleegd” tijdens de koloniale bezetting van Algerije door Frankrijk. Volgens de regeringsgezinde AFP zou Macron de eerste president zijn die verder is gegaan dan zijn voorgangers om Franse misdaden in Algerije te erkennen. Historicus Benjamin Stora heeft in opdracht van Macron een rapport gepresenteerd waarin aanbevelingen staan die Franse en Algerijnse verzoening mogelijk moeten maken.

Geen excuses

In het rapport wordt door Benjamin Stora niet aangeraden om excuses aan te bieden, maar om symbolische stappen te zetten, zoals het opzetten van een Frans-Algerijnse commissie van Herinnering en Waarheid, die misdaden “van beide kanten” zou moeten belichten. Ook het opzetten van herdenkingen en gedenkplaatsen en meer aandacht voor Algerije in het Franse curriculum zouden die zogezegde kloof moeten overbruggen. Macron zou volgend jaar bij de 60e verjaardag van de Algerijnse oorlog deelnemen aan een herdenking dat drie dagen zal duren, “waarbij iedere dag een andere groep zal worden herdacht die in het conflict heeft geleden.”

Gespleten tong Frankrijk en Nederland inzake de Armeense kwestie