Home Nieuws Macron blijft wapens leveren aan dictator Sisi: mensenrechten ondergeschikt

Macron blijft wapens leveren aan dictator Sisi: mensenrechten ondergeschikt

Macron Sisi

Mensenrechten zijn van ondergeschikt belang als het aan Frankrijk ligt bij het leveren van wapens aan de notoire mensenrechtenschender al-Sisi. De Franse president Emmanuel Macron stelt geen voorwaarden aan het leveren van wapens aan de Egyptische couppleger en dictator Abdel Fatah al-Sisi. Dat verklaart de Franse president maandag tijdens het bezoek van putschist Sisi aan Parijs, waar hij met alle egards werd ontvangen. Zeventien Franse en internationale mensenrechtenorganisaties hebben kritiek op de wapenleveranties aan de dictatuur.

Op een vraag van een journalist of Macron voorwaarden gaat stellen aangaande mensenrechten in Egypte voor het leveren van wapens antwoordt de Franse president “Ik zal geen voorwaarden stellen aan zaken rond defensie en economische samenwerking in verband met meningsverschillen over mensenrechten. Dit omdat ik geloof in de soevereiniteit van landen. [Voorwaarden] zullen de dialoog verstoren en het geveht tegen terrorisme ondermijnen,” aldus Macron.

Advertentie

Macron en mensenrechtenschenders

Hoewel Macron zich graag portretteert als mensenrechtenverdediger, een liberaal en zegt dat hij de soevereiniteit van landen respecteert, getuigen zijn politieke keuzes juist van het tegenovergestelde. Naast het feit dat hij de moslimgemeenschap in Frankrijk vervolgt en onderdrukt, trekt hij in het buitenland op met beruchte mensenrechtenschenders. Macron onderhoudt innige banden met dictaturen zoals dat van Sisi en trok de voorbije jaren samen op met Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten, Saudi Arabië en Rusland om de door de VN erkende regering in Libië omver te werpen. Libië riep in december 2019 de hulp in van Turkije toen de door Frankrijk gesteunde krijgsheer Haftar de hoofdstad en zetel van de regering in Tripoli in handen dreigde te krijgen.

Westerse landen hebben er de afgelopen jaren alles aan gedaan om couppleger en dictator Sisi steviger in het zadel te helpen en democratisering in de Arabische wereld tegen te werken. Sisi, die door een gewelddadige coup tegen de democratisch gekozen president Mohammed Morsi aan de macht kwam, kan door een grondwetswijziging die in gang is gezet ook nog eens aan de macht blijven tot aan het jaar 2034.

Lucratieve dictaturen

In juli keurde het kabinet nog een wapenleverantie aan het regime van Sisi goed ter waarde van €114.038.400,-. Het zou daarbij gaan om radar- en C3-systemen met inbegrip van software, gereedschap, test- en meetapparatuur en overige bijbehorende diensten, staat er in de Kamerbrief. Defensiebedrijven in landen zoals Frankrijk en Nederland profiteren zo uiteindelijk ook van het ondermijnen van democratiseringsbewegingen in de Arabische wereld. Zo hielp Frankrijk in 2016 en 2017 het junta-regime van al-Sisi aan een IMF-lening van €12 miljard, maar sloot het tegelijkertijd een deal ter waarde van €5 miljard voor de verkoop van Rafale gevechtsvliegtuigen door het Franse bedrijf Dassault, dat zijn omzet zag verdubbelen tussen 2018 en 2019 met de verkoop van Rafale gevechtsvliegtuigen aan Arabische dictaturen. Het Britse aardoliebedrijf BP kondigde een investering van €13 miljard in de gassector aan tot 2020 en sloot tegelijkertijd een overeenkomst met Frankrijk, Duitsland, de EU en de European Investment Bank voor een windmolenpark ter waarde van €345 miljoen. De EU kondigde in 2016 en 2017 ook nog eens steun aan voor het al-Sisi regime ter waarde van €1.09 miljard.