Home Overig Luister naar je ouder en trek je schoenen uit bij de deur

Luister naar je ouder en trek je schoenen uit bij de deur

Tenzij er bijzondere omstandigheden voor zijn, draag jij waarschijnlijk af en toe weleens schoenen thuis of op je kamer. Maar volgens verschillende wetenschappelijke onderzoeken kun je dit beter niet doen als je gezondheid je lief is.

Advertentie

Hoewel sommige bacteriën goed zijn voor ons, weten mensen die een maagvirus hebben gehad dat niet alle soorten dat zijn.

Een wetenschappelijke studie gedaan door de Universiteit van Arizona heeft 421.000 verschillende soorten bacteriën gevonden op schoenen. Onder 96 % van de schoenen werden coliformen, een bacteriële indicator voor de voedsel- en waterhygiëne, gevonden. Aan de binnenkant van de schoenen zaten gemiddeld maar liefst 2.887 soorten bacteriën.

Aanvullend waren 27% van de schoenen besmet met de E. coli bacterie, samen met 7 andere bacteriesoorten, waaronder de Klebsiella pneumoniae, die urineweginfecties kan veroorzaken, en de Serratia ficaria, die luchtweginfecties kan veroorzaken.

We lopen door dingen als vogelpoep, hondenpoep, bacteriën op openbare toiletten, die allemaal bronnen voor de E coli zijn,” zegt Kelly Reynolds, Ph.D., een microbiologist en professor aan de Universiteit van Arizona.

Onderzoekers wilden toen meer weten over de overdracht van bacteriën van schoenen naar onbesmette thuisvloeren. Ze ontdekten een overdrachtspercentage van 90% tot 99% van schoen naar vloer.

Dr. Charles Gerba, een microbioloog en hoogleraar aan de Universiteit van Arizona zegt: “De meest voorkomende oorzaak van de coliform en E. coli bacteriën aan de buitenkant van schoenen is frequent contact met uitwerpselen (96%) die naar alle waarschijnlijkheid vooral afkomstig zijn van vloeren in openbare toiletten of van dierlijke uitwerpselen in het openbaar. Uit onze studie is ook gebleken dat bacteriën over een lange afstand kunnen worden gevolgd na de besmetting en in jouw huis of persoonlijke ruimte worden verspreid“.

Openbare toiletten bevatten volgens onderzoek zo’n 2 miljoen bacteriën per 2,45 vierkante centimeter, terwijl een toiletbril 50 bacteriën per 2,45 vierkante centimeter bevat.

Uit een studie van de Universiteit van Houston blijkt dat 39% van de schoenen de bacterie C. diff (Clostridium difficile) bevat, die resistent is tegen antibiotica en wordt beschouwd als een gevaar voor de volksgezondheid. Deze bacterie kan verschillende soorten gezondheidsproblemen opleveren, waaronder diarree.

Uit een andere studie uitgevoerd door de Battelle Memorial Institute blijkt dat giftige stoffen die gebruikt worden bij het behandelen van gazonnen makkelijk naar binnen kunnen worden gedragen door schoenen. Een studie van de Baylor Unversiteit ontdekte dat mensen die in de buurt van asfaltwegen verzegeld met koolteer wonen een verhoogd risico op kanker hebben door de giftige stoffen, en dat deze giftige stoffen door schoenen naar binnen gedragen kunnen worden.

Een oplossing om jezelf en je omgeving te beschermen, is om je schoenen niet binnenshuis te dragen, maar deze bij de deur achter te laten. Onderzoekers ontdekten dat het wassen van je schoenen in de wasmachine met wasmiddel het aantal bacteriën met 90% verlaagt. Ook raadden zij aan om vloeren en tapijten met een stoomreiniger te reinigen.

Bron:
RareUSA