Home Nieuws Lodewijk Asscher niet terug in de Tweede Kamer

Lodewijk Asscher niet terug in de Tweede Kamer

Lodewijk Asscher

PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher heeft vandaag aangekondigd dat hij verantwoordelijkheid neemt voor zijn aandeel in de toeslagenaffaire en dat hij terugtreedt als lijsttrekker van de PvdA. Asscher keert na de verkiezingen ook niet meer terug in de Tweede Kamer. Hij vertrekt zonder excuses aan te bieden voor zijn rol in het Motivaction-schandaal waarin hij honderdduizenden Turkse Nederlanders ten onrechte beschuldigde van terreursympathieën.

Lodewijk Asscher was tussen 2012 en 2017 Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en verantwoordelijk voor de gevolgen in de toeslagenaffaire. en werd in 2016 lijsttrekker van de PvdA na een machtsstrijd met Diederik Samsom. De PvdA leed onder zijn leiderschap een historische nederlaag bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2017. Asscher bood zijn excuses aan voor de parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag.

Advertentie

Motivaction-schandaal

Asscher demoniseerde ook honderden duizenden Turkse Nederlanders door een ondeugdelijk onderzoek van Motivaction naar buiten te brengen en hen in verband te brengen met terrorisme. Medialogica maakte daar een onthullende documentaire over. Daarvoor heeft Lodewijk Asscher zijn excuses nooit aangeboden.

Onrechtmatige jacht

In zijn videoboodschap zegt Lodewijk Asscher dat hij niet wist dat de Belastingdienst een onrechtmatige jacht had geopend op duizenden gezinnen. “Er is de afgelopen tijd ook veel gesproken over mijn rol in die affaire. Ja, ik was minister van Sociale Zaken in die vorige grote crisis die ons land bezig hield. Nee, ik wist niet dat de Belastingdienst een onrechtmatige jacht had geopend op duizenden gezinnen,” aldus Asscher. Maar uit stukken die Follow The Money in handen heeft, blijkt dat hij wel degelijk op de hoogte moet zijn geweest. Essentiële vragen aan cruciale getuigen zijn nooit gesteld door de commissie Donner die belast was met het onderzoek naar de toeslagenaffaire.

MOET DIT KABINET AFTREDEN NA DE TOESLAGENAFFAIRE?

View Results

Laden ... Laden ...

Kwade intenties

Lodewijk Asscher heeft ook kritiek op mensen die zijn integriteit in twijfel trekken of hem van kwade intenties beschuldigen: “Ik vind dat we de democratie meer dienen met zelfreflectie, dan met brute verontwaardiging. Ik vind dat we de democratie meer dienen door fouten toe te geven, en dat je daarmee fouten voorkomt, dan door tactisch zwijgen. Als minister heb ik verschillende wetten gewijzigd en aangepast omdat ze te ver gingen in de fraudebestrijding en omdat mensen ten onrechte fraudeur werden genoemd. Ik heb boetes gematigd. Ik heb gewerkt aan een beter systeem voor de kinderopvangtoeslag, maar dat is er niet gekomen. Ik accepteer het als mensen kritiek hebben op wat ik heb gedaan als minister. Of als ze teleurgesteld zijn in wat ik wel en niet heb bereikt. Maar diegenen die openlijk met integriteit in twijfel trekken of mij van kwade intenties beschuldigen, die weten niet wie ik ben en waarom ik dit werk doe.”

Liliane Ploumen vervangt Lodewijk Asscher per direct als fractievoorzitter in de Tweede Kamer. Wie Asscher gaat vervangen als lijsttrekker bij de aankomende Tweede Kamerverkiezingen moet nog duidelijk worden. Maar namen als Frans Timmermans, Khadija Arib en Ahmed Aboutaleb doen al druk de ronde.