Home Nieuws Libië herovert strategische luchtmachtbasis Wattiya op oorlogsbaron Haftar

Libië herovert strategische luchtmachtbasis Wattiya op oorlogsbaron Haftar

Het Libisch leger heeft de strategisch gelegen Wattiya luchtmachtbasis volledig heroverd mede door de succesvolle inzet van Turkse gewapende drones. De basis wordt al sinds 2014 bezet door milities en huurlingen van de krijgsheer Khalifa Haftar. Turkije is in december door de Libische regering gevraagd om bijstand tegen de illegale milities van Haftar, die de buitenwijken van Tripoli op dat moment al hadden benaderd.

De operatie om de basis in Wattiya te heroveren duurde ongeveer twee weken en volgt na een periode van intensieve luchtaanvallen op konvooien met versterkingen naar de basis, waaronder Russische Pantsir S-1 luchtverdedigingssystemen die door de Verenigde Arabische Emiraten zijn aangekocht en geleverd aan Haftar.

Advertentie

Milities loyaal aan Haftar gebruiken Wattiya al zes jaar als uitvalsbasis voor hun operaties in het westen van Syrië om de door de VN erkende regering in Tripoli omver te werpen. Voormalig CIA-stroman Khalifa Haftar leidt een militie in Libië bestaande uit onder andere Madkhali Salafisten, huurlingen uit Tsjaad en Soedan en wordt ondersteund door Frankrijk & de Arabische dictaturen Egypte, Saudi Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Na het verlies van de steden Sabratha en Surman medio april hebben milities loyaal aan Haftar woonwijken en ziekenhuizen in Tripoli gebombardeerd. Verwacht wordt dat Haftar ook na het verlies van Wattiya burgers in Tripoli zal terroriseren met bombardementen en het afsluiten van de water- en elektriciteitstoevoer.

Irini, Europese hypocrisie

het Libisch leger zegt in een verklaring dat de volgende stap het bevrijden van de stad Tarhouna is, dat op 140 kilometer ten zuiden van Tripoli ligt. Bij militaire operaties zijn in de afgelopen twee dagen drie Pantsir S-1 luchtverdedigingssystemen, 1 Wing Loong-2 drones, 1 Krasuhka Elektronische Jammer en 1 vrachtlading aan Pantsir S-1 munitie vernietigt. Hoewel er voor Libië een wapenembargo geldt, hebben Europese landen zich verenigt in een maritieme monitoringoperatie genaamd Irini. Irini richt zich vooralsnog vrijwel uitsluitend op legale steun van Turkije aan de door de VN erkende regering van Libië en nauwelijks op miljarden aan wapens en huurlingen die Arabische dictaturen Egypte, Verenigde Arabische Emiraten en Saudi Arabië leveren onder politieke auspiciën van het regime van de Franse president Emmanuel Macron.

De regering van Libië heeft in december 2019 de hulp ingeroepen van Turkije, omdat het geen stand meer kon houden tegenover het oorlogsmaterieel en huurlingen die Haftar van zijn bazen ontving. De beslissing van het Turks parlement om gehoor te geven aan de oproep van Libië, bleek een game changer in het conflict. Vooral de effectiviteit van Turkse drones zorgde voor cruciale winsten op het slagveld. Voor zover bekend is het Turks leger zelf niet in actie gekomen en vervult het slechts een adviserende rol. Nu de kustweg van Tripoli naar Tunesië en het westen van Libië zijn bevrijd van Haftar, zullen de ogen gericht worden op frontlijnen ten zuiden en oosten van Tripoli.

Regering Libië vraagt Turkije om hulp tegen oorlogsbaron Haftar