Home Nieuws Libische militie voormalig CIA-stroman Haftar laat Turkse gegijzelden vrij na ultimatum Turkije

Libische militie voormalig CIA-stroman Haftar laat Turkse gegijzelden vrij na ultimatum Turkije

De Libische militie van voormalig CIA-stroman Khalifa Haftar heeft zes Turkse staatsburgers vrijgelaten die het afgelopen weekend had gevangengenomen. Turkije liet weten de zwaarst mogelijke repercussies in te zetten wanneer haar burgers niet vrijgelaten zouden worden.

Advertentie

De LNA-militie van Haftar controleert de Oostelijke Libische steden Tobruk en Benghazi en waren met steun van het Saudisch regime, de Verenigde Arabische Emiraten en de militaire dictatuur Egypte, bezig aan een opmars om de legitieme regering in Tripoli omver te werpen en de strategisch gelegen steden Misrata en Sirte in handen te krijgen.

Turkije greep eerder dit jaar in en stuurde militaire steun aan de legitieme regering van Libië, waaronder materieel, maar verzorgde ook trainingen voor militairen van het Libisch leger. Door het ingrijpen van Turkije faalde het plan van Haftar en zijn handlangers om de regering van Tripoli omver te werpen. Na een vernederende nederlaag in Giryan eerder deze week, dat als bevoorradingscentrum wordt gebruikt door Haftar voor aanvallen op Tripoli, uitte zijn woordvoerder al bedreigingen aan het adres van Turkije en zei dat Turkse entiteiten en burgers een tot legitiem doelwit worden verklaard. Daarop werden zelfs restaurants met Turkse namen gesloten en werden zes Turkse staatsburgers gegijzeld.

https://twitter.com/LibyanBentBladi/status/1145303905103949826

Haftar is een voormalige CIA-stroman en was ook decennialang betrokken bij het ondermijnen van de regering van Moammar Khaddafi. Voor Turkije is het ook in geopolitiek opzicht cruciaal dat de door de VN erkende regering in Tripoli aanblijft en niet een sokpop van de Verenigde Arabische Emiraten, Saudi Arabië en Egypte aan de macht komt. Een stabiel Libië met een stabiele regering betekent voor Turkije dat het zich niet op laat sluiten en Griekenland uit de Oostelijke Mediterrane Zee kan houden, waar een geopolitieke strijd woedt om Turkije weg te houden van energiebronnen en een energiecorridor dat Israël, Griekenland en de Griekse Cyprioten willen bestieren onder het toeziend oog van het Amerikaans oorlogsimperium.

Turkije eist vrijlating ontvoerde Turken, zware repercussies als militie Haftar geen gehoor geeft