Home Nieuws Libië: massagraven en kinderlijken ontdekt in Tarhuna

Libië: massagraven en kinderlijken ontdekt in Tarhuna

LIBIË | Sinds de bevrijding van de strategisch gelegen stad Tarhuna 65 kilometer ten zuid-westen van de Libische hoofdstad Tripoli afgelopen vrijdag, komen langzaamaan beelden naar buiten van massagraven en verbrande lijken. Tarhuna werd gecontroleerd door de Kaniyat-militie die loyaal is aan de oorlogsbaron Khalifa Haftar.

In de eerste dagen nadat Haftar’s terreur in Tarhuna werd beëindigd door het leger van Libië werd er in het ziekenhuis van Tarhuna en in de omgeving 160 lijken aangetroffen, van wat vermoedelijk burgers zijn die door de Kaniyat werden beschouwd als tegenstanders van oorlogsmisdadiger Khalifa Haftar. Onder de doden zijn ook de lichamen van drie vrouwen aangetroffen van de Ehrouda familie, wiens familieleden vechten voor het Libisch leger.

Advertentie

Standrechtelijke executies

In een scheepscontainer in Tarhuna zijn lijken aangetroffen van mensen die zijn verbrand. Ook in waterputten rondom Tarhuna zijn meerdere lijken aangetroffen. Op foto’s van nieuw ontdekte massagraven is te zien dat de lijken burgerkleding dragen en zijn gekneveld. Mogelijkerwijs zijn de burgers in de massagraven standrechtelijk geëxecuteerd door de Kaniyat-militie, die de stad inmiddels is ontvlucht.

In één van de massagraven is een gekneveld meisje van 12 jaar oud aangetroffen die levend is begraven. De VN heeft aangeboden om onderzoek te doen naar de dood van burgers in Tarhuna.

-artikel loopt door onder de tweets-

Oorlogsmisdadiger Haftar wordt financieel, militair en politiek gesteund door Frankrijk, Rusland, Griekenland en de Arabische dictaturen Egypte, Saudi Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten, om de door de VN erkende regering van Libië omver te werpen. Ook Israël steunt Haftar via de Verenigde Arabische Emiraten en het regime van couppleger Sisi in Egypte. De steun van Israël bestaat vooral uit militaire training en luchtverdedigingssystemen, night vision goggles en scherpschuttersgeweren, die via tussenlanden zijn geleverd aan Haftar’s terreurmilitie.

Toen de hoofdstad Tripoli op het punt van vallen stond, riep Libië afgelopen december formeel de hulp in van Turkije. Nadat het Turks parlement het groene licht gaf voor militaire steun, assisteerde Turkije het Libisch leger met adviseurs en gewapende drones, die het tij in enkele maanden tijd hebben weten te keren, ondanks de oneindige stroom aan wapens die afkomstig waren uit de Verenigde Arabische Emiraten en Rusland en huurlingen uit Rusland en Soedan. De hoofdstad is inmiddels bevrijd en de strijd richt zich nu vooral op het oostelijke front op de strategische kustplaats Sirte.

Het opruimen van gebieden die bevrijd zijn van milities loyaal aan Haftar heeft nog wel voeten in de aarde. Haftar-loyalisten hebben overal mijnen en boobytraps achtergelaten om de opmars van het Libisch leger te frustreren.

Libië bedankt Turkije voor hulp tegen krijgsheer Haftar