Home Nieuws Libië | Kustweg Tripoli vernoemd naar Ottomaanse Sultan

Libië | Kustweg Tripoli vernoemd naar Ottomaanse Sultan

Libië | Één van de belangrijkste kustwegen van Tripoli wordt hernoemd naar de Ottomaanse Sultan Süleyman de Grote / The Libya Observer

Libië | Één van de belangrijke verkeersaders van Tripoli is door het stadsbestuur vernoemd naar de Ottomaanse Sultan Süleyman de Grote. De stap is een blijk van dank aan de Ottomaanse Sultan voor het redden van Tripoli uit handen van kruisridders. Afgelopen weekend is in Saudi Arabië de straat die vernoemd was naar de Ottomaanse Sultan Süleyman hernoemd naar iets anders.

De deelgemeente Tajoura in Tripoli hernoemt de kustweg in het Hamidiye-gebied naar de Süleyman de Grote weg. Dit ter nagedachtenis aan de Ottomaanse Sultan Süleyman. Volgens de burgemeester van Tajoura is de stap bedoeld om de Sultan te eren die troepen en leiders heeft gestuurd, waaronder de befaamde admiraal en Beylerbeyi Turgut Reis, die de stad in Libië in 1551 bevrijdde van Kruisridders in de Orde van Sint-Jan. Tripoli werd sinds 1510 bezet door de Spanjaarden, die de stad in 1524 overdroegen aan de Kruisridders van Malta.

Advertentie

De Sultan Suleyman de Grote weg begint bij de ‘Al-Fanar’ vuurtoren en loopt door tot het verkeersplein Jazeerat Esban. Bij Jazeerat Esban kwam de Spaanse bezettingsmacht in 1510 aan land. De benoeming is van grote symbolische waarde nu Libië de belegering van Tripoli in 2020 heeft gebroken en teruggeslagen met hulp van Turkije. De Libische regering bedankte afgelopen week Turkije voor haar steun in het afslaan van de aanval door oorlogsbaron Khalifa Haftar. Haftar belegerde de stad sinds geruime tijd met hulp van Frankrijk, Rusland en Arabische dictaturen Egypte, Saudi Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Turkije greep kort geleden in op verzoek van Libië en keerde het tij.

De vernoeming van de belangrijke kustweg naar de Ottomaanse Sultan komt daags nadat het Saudische regime de straatnaam van Sultan Süleyman in Riyadh heeft gewijzigd. Saudi Arabië staat op slechte voet met Turkije sinds de onthulling door Turkije dat de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman journalist Jamal Khashoggi in stukken liet hakken in het Saudisch consulaat in Istanbul, tot afgrijzen van de gehele wereld.