Home Nieuws Libië bedankt Turkije voor hulp tegen krijgsheer Haftar

Libië bedankt Turkije voor hulp tegen krijgsheer Haftar

De Libische premier Serrraj heeft Turkije vandaag bedankt voor haar historische en dappere steun aan Libië. Het Libisch leger heeft vandaag met steun van Turkije de volledige controle over de hoofdstad Tripoli hersteld en milities van de papieren krijgsheer Khalifa Haftar uit de omgeving van Tripoli verjaagd. De regering van Libië vroeg in december 2019 hulp aan Turkije, omdat het geen stand meer kon houden tegen de aanvallen van Haftar. Het Turks parlement stemde in en bepaalde daarmee het verloop van het conflict ten faveure van de door de VN erkende regering in Tripoli.

Door de effectiviteit van de gewapende Bayraktar TB2 drones die Turkije leverde aan het Libisch leger tezamen met Turkse militaire adviseurs kon de Libische regering begin dit jaar het vallen van de hoofdstad Tripoli voorkomen. In april werd de volledige kustweg naar het westelijk gelegen Tunesië bevrijd, terwijl op 18 mei de controle over de strategisch gelegen luchthaven Wattiya ten zuidwesten van Tripoli werd hersteld. Sindsdien heroverde de GNA, zoals de legitieme regering van Libië heet, wijk voor wijk van Haftar’s milities, die hun manschappen de voorbije weken zagen inkrimpen door verliezen, maar ook door terugtrekkende Russische Wagner-huurlingen en Soedanese Janjawid militieleden.

Advertentie

Vandaag, terwijl de Libische premier Serraj in Turkije is voor besprekingen, stortten de verdedigingslinies van Haftar rondom Tripoli definitief in. Militieleden zouden massaal naar de stad Tarhuna en naar het 180 kilometer zuidwaarts liggende Bani Walid, maar ook naar het oosten van Libië, zijn gevlucht. De regering van Libië heeft aangekondigd dat het niet zal stoppen voordat heel Libië is bevrijd van het juk van de ex-CIA stroman Khalifa Haftar en zijn milities die door de Verenigde Arabische Emiraten, Saudi Arabië, Egypte, Rusland en Frankrijk worden gesteund.

De Turkse president Erdogan en de Libische premier Serraj hebben vandaag aangekondigd dat Turkije en Libië energie zullen exploreren en boren naar olie en gas aan de Libische kust, maar ook op Libische bodem. Turkije en Libië tekenden in december een maritieme overeenkomst waarin de Exclusieve Economische Zones van beide landen in de Mediterrane Zee zijn afgetekend. Het Turkse staatsoliebedrijf TPAO (Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı) zal in de EEZ en op Libisch grondgebied betrokken worden bij de exploratie en het boren naar olie en gas. De eerste activiteiten worden verwacht binnen drie tot vier maanden. Serraj bedankte Turkije voor haar historische en dappere houding met betrekking tot Libië en zei dat hij bij de heropbouw van Libië graag Turkse bedrijven in zijn land wil zien.

Een hinderlaag dat is opgezet door de GNA deze week in één van buitenwijken van Tripoli:

De oorlogsbuit van vandaag loopt uiteen van munitie tot helikopters, tanks en vliegtuigen.

De stand van zaken rondom Tripoli op 4 juni 2020, zoals weergegeven op https://libya.liveuamap.com/.