Home Nieuws Levenslang voor Duitse neonazi-moorden, Turkije wil onderzoek naar medeplichtigen binnen Duitse diepe...

Levenslang voor Duitse neonazi-moorden, Turkije wil onderzoek naar medeplichtigen binnen Duitse diepe staat en inlichtingendiensten

Een Duitse rechtbank in München heeft na een vijf jaar durend proces de neonazi Beate Zschaepe schuldig bevonden aan 10 moorden en veroordeeld tot een levenslange celstraf. Turkije vindt de straf voor de racistische moorden een belangrijk signaal, maar wil dat het onderzoek hier niet stopt. Volgens de Turkse minister van Buitenlandse Zaken moet onderzocht worden of er andere betrokkenen bij de moorden zijn, in het Duitse inlichtingenapparaat en de Diepe Staat. Volgens journalist Yunus Paksoy zaten er in de zaal een dozijn neonazi’s die de zaak bijwoonden.

Slachtoffers van de NSU-moorden van boven links naar rechts: Abdurrahim Ozudogru (Nürnberg), Mehmet Kubasik (Dortmund), Enver Simsek (Nürnberg), Mehmet Turgut, Süleyman Taskopru (Hamburg). Onder: Theodorus Boulgaridis (München), Halit Yozgat (Kassel), Ismail Yasar (Nürnberg), Habil Kilic (München) en Politieagente Michele Kiesewetter (Heillbron).

Zschaepe is schuldig bevonden aan lidmaatschap van een terroristische organisatie en medeplichtigheid bij tien moorden en twee bomaanslagen door de neonazi-groep NSU tussen 2000 en 2007.

Volgens de rechter is uitgesloten dat Zschaepe eerder vrijkomt dan over 15 jaar, de gemiddelde duur van een levenslange celstraf, juist vanwege de zwaarte van de misdaden die zijn gepleegd. De 43-jarige neonazi-terrorist werd in 2011 gearresteerd, kort nadat de politie de terreurcel had ontmaskerd en twee van haar handlangers, Uwe Mundlos en Uwe Boehnhardt, dood werden aangetroffen in een uitgebrande caravan, officieel in een moord-zelfmoord-scenario.

Andere neonazi-handlangers zoals Ralf Wohlleben, werden veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien jaar voor het leveren van een wapen die werd gebruikt bij de moorden. Een derde en vierde verdachte genaamd Holger G en Andre E, kregen respectievelijk drie jaar en twee jaar en zes maanden celstraf opgelegd voor het steunen van een terreurorganisatie. De laatste verdachte, Carsten S, die minderjarig was ten tijde van de racistische moordpartijen, kreeg een celstraf in een jeugdgevangenis opgelegd voor medeplichtigheid en steun aan de moorden.

Jarenlange dwaling

De moorden konden jarenlang niet opgelost worden, omdat de Duitse autoriteiten bleven volhouden dat de racistische moorden interne afrekeningen in het criminele circuit of tussen minderheidsgroeperingen waren. Aan de moorden, waarbij acht Turken, een Griek en een Duitse politieagente om werden gebracht, werd ook wel gerefereerd met de term kebab-moorden.

PVV-bewonderaar en vriend van Israël, Breivik bewonderde Zschaëpe

Een andere neonazi, de Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik, die het extreemrechtse PVV-kopstuk Geert Wilders maar liefst dertig keer in zijn manifest noemde en zichzelf vriend van Israël noemt, schreef in een brief aan Zschäpe in 2012 dat hij bewondering had voor haar daden.

De Duitse autoriteiten wordt verweten dat ze gefaald hebben om diepgravender onderzoek te verrichten in alle jaren nadat de moordpartijen werden gepleegd. Volgens de Turks-Duitse gemeenschap en de Centrale Islamitische Raad zou het alleen concentreren op de NSU-nazi’s niet voldoende zijn en zou de betrokkenheid van andere neonazi’s en undercover agenten van de Duitse veiligheidsdiensten in de doofpot zijn gestopt.

Connectie met Duitse diepe staat

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken volgt de zaak nauwgezet en heeft daarover een verklaring naar buiten gebracht:
De beslissing van vandaag heeft helaas niet de achtergronden van de NSU-moorden kunnen onthullen en haar connectie met de diepe staat en alle dimensies van de inlichtingendiensten. De echte verantwoordelijken zijn niet gevonden. Om die reden vinden wij de uitspraak van de rechter niet afdoende in het verlichten van het publieke geweten. Het berechten van alle NSU-moorden en de veroorzakers van racistische en xenofobe onopgeloste moorden, zoals onder bondskanselier Merkel’s belofte in 2012, is belangrijk in het versterken van het vertrouwen van de Turkse gemeenschap in Duitsland voor de veiligheid in het land en de gerechtelijke instituten“.

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft er bij de Duitse autoriteiten ook op aangedrongen om alle maatregelen te nemen om moorden zoals de NSU-moorden te voorkomen en haar niet-aflatende strijd tegen racisme in Europa voort te zetten, daarbij wijzend op de rol van politici en media en het vermijden van populisme.

Betrokkenheid Duitse inlichtingendiensten

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu vindt de uitspraak van de rechter niet voldoende, en wil dat er meer onderzoek wordt gedaan naar de betrokkenheid van andere betrokkenen bij de neonazi-moorden. “Het is niet genoeg dat de hoofdverdachte wordt gestraft. We moeten diegenen die achter de moorden zitten vinden en straffen, in het inlichtingenapparaat, in de diepe staat en welke andere instituten er ook onderdeel van waren. Het afsluiten van de rechtszaak met een straf van deze proporties is belangrijk. Maar deze rechtszaak en de onderzoeken dienen voortgezet te worden om uit te zoeken of anderen er ook bij betrokken waren,” zegt Cavusoglu.

Nazi’s in de rechtszaal

Volgens Sabah-correspondent Yunus Paksoy werd de vader van één van de slachtoffers, de 21-jarige Ismail Yozgat die door zijn hoofd werd doodgeschoten, door de rechter gedreigd met verwijdering uit de rechtszaal, nadat hij zei “La ilahe illallah”, terwijl nazi’s die de moordenaars applaudisseerden geen enkele waarschuwing kregen.