Home Entertainment LET OP! Je WhatsApp is niet vervallen, het is oplichting

LET OP! Je WhatsApp is niet vervallen, het is oplichting

Waarom je niet moet klikken als je een popup krijgt dat je WhatsApp is verlopen. Het kost je namelijk bakken met geld.

Sinds enkele weken worden ook de gebruikers van DutchTurks met een androidtoestel geteisterd door een popup op de website die afkomstig lijkt te zijn van WhatsApp, maar het dat niet is. Het is in feite een scam, een oplichting, bedoeld om je flink wat centen af te troggelen.

Advertentie

De guerillamarketing software is bedoeld om je een duur abonnement af te laten sluiten door je te doen geloven dat je WhatsApp bijna verlopen is en je per direct moet verlengen. Wanneer je doorklikt naar de website Whatsapap.com of oloooo.com krijg je een tekst te zien dat “Wanneer je niet update, je al je accountgegevens, inclusief contacten, berichten, foto’s en andere media, zult verliezen”. Vervolgens moet je je telefoonnummer invullen ter verificatie en ontvang je een tekstbericht en zit je vast aan een abonnementsdienst waar je naar schatting wekelijks 5 tot 12 EURO voor kwijt bent.

Downland WhatsapapVolgens Androidworld.nl worden de diensten ingekocht bij grote advertentiebedrijven en verschijnen ze op duizenden websites zonder dat de beheerders van de websites hier weet van hebben. De pop-up is eenvoudig uit te schakelen door het bedrijf dat de advertenties op een website verzorgt. Mocht je wel doorgeklikt hebben en je telefoonnummer hebben ingevuld, dan kun je deze op de website van stichting gedragscode mobiele diensten terugvinden en deze daar ook uitschakelen.

 


Aangezien er meerdere advertenties zijn die deze WhatsApp scam aanbieden, zijn we nog bezig met een structurele oplossing voor het probleem. Mocht u nog last ondervinden van andere popups dan de popup via whatsapap.com en oloooo.com, maakt u er dan een printscreen van en stuur het op naar redactie@dutchturks.nl of stuur een bericht naar onze Facebookpagina. Deel dit artikel en licht je vrienden en familie ook in.