Home Nieuws Laffe Belgische rechtbank buigt voor terreurgroep PKK

Laffe Belgische rechtbank buigt voor terreurgroep PKK

Foto: Turkse Strijdkrachten. Foto van in beslag genomen wapens van de terreurbewegingn PKK in Şırnak.

De Brusselse raadkamer gaat de 36 verdachten in de zaak van de terreurbeweging PKK niet vervolgen. Het Belgische federaal parket was al sinds 2006 bezig met het onderzoek naar de terreurgroep.

Advertentie

Het federaal parket, dat al sinds 2006 onderzoek doet naar 36 personen en vennootschappen, leidde het dossier in oktober 2015 in voor de Brusselse raadkamer en vroeg om deze verdachten door te verwijzen naar de correctionele rechtbank. De raadkamer oordeelde dat het Turks-“Koerdische” conflict beschouwd moet worden als een gewapend conflict en dat terrorisme-wetgeving niet van toepassing kan zijn. Het federaal parket zou tegen deze beslissing nog in beroep kunnen gaan.

Uit het onderzoek van het federaal parket is gebleken dat de terreurgroep PKK in België en andere West-Europese landen op grote schaal jonge Koerden, ook minderjarigen, zou ronselen. Zeker drie jongeren zouden bij hun familie zijn weggehaald en in kampen worden klaargestoomd om te vechten. Deze jongeren zouden naar terreurkampen in Griekenland en Irak worden doorverwezen om verder opgeleid te worden. Ook zou de PKK zich bezig houden met het produceren en verhandelen van valse identiteitsdocumenten en zich schuldig maken aan afpersing.

PKK-communicatiekanalen Mesopotamia en ROJ-TV zouden daarnaast subliminale boodschappen in liedjes verwerkt hebben over militaire acties die door het Turkse leger tegen de PKK worden gepland. De tenlastelegging bestond uit deelname aan activiteiten van een terroristische groep, terroristische ontvoering van een minderjarige, terroristische wederrechtelijke vrijheidsberoving van meerderjarigen, het uiten van terroristische doodsbedreigingen en inbreuk op de Wet van 13 juni 2005 betreffende de elektronische communicatie.

De PKK wordt door de EU erkend als een terreurbeweging en is verantwoordelijk voor 40.000 doden.

De Standaard