Home Nieuws Good riddance: ‘Labour vrienden van Israël’ verlaten Britse PvdA

Good riddance: ‘Labour vrienden van Israël’ verlaten Britse PvdA

Zeven Britse parlementariërs, waaronder vijf trouwe vrienden van Israël, hebben maandag hun vertrek bekendgemaakt uit de Britse Labour partij van Jeremy Corbyn. Aanleiding voor het vertrek is volgens hen de ontoereikende Brexit-strategie en het in hun ogen slappe optreden van Corbyn tegen antisemitisme binnen de partij, een valse beschuldiging die al jaren wordt opgerakeld door de Israël-lobby.

Onder de vrienden van Israël die vertrekken zijn Luciana Berger, Chris Leslie, Mike Gapes, Angela Smith en Chuka Umunna. Ook twee andere Labour-politici die zich niet identificeren als ‘Labour Friend of Israel’, Ann Coffey en Gavin Shuker, stappen op.

Uit de onthullende documentaire The Lobby UK van Al Jazeera dat in 2017 uitkwam, werd bekend dat Labour Friends of Israel, waartoe de vertrekkende leden zich rekenen, effectief opereren als een verlengstuk van de Israëlische ambassade. Één van de leden van de groep gaf toe dat Labour Friends of Israël, een groep dat naar de buitenwereld toe onafhankelijk lijkt, nauw samenwerkt met de Israëlische ambassade. Veel van die samenwerking gebeurt volgens hem achter de schermen. In werkelijkheid opereert LFI als een frontdesk-organisatie voor de Israëlische ambassade om mensen te bereiken die normaliter niets met de ambassade te maken willen hebben.

De zionistische support-groep heeft zich de afgelopen jaren ingezet om een beeld te schetsen van de Labour Partij en Jeremy Corbyn dat er een antisemitisch spook rondwaart binnen de partij en dat men er afstand van dient te nemen. Van de aantijgingen tegen Corbyn blijkt weinig waar.

Uit dezelfde onthullingen in The Lobby blijkt dat Israël meer dan 1 miljoen pond heeft uitgegeven om Britse parlementsleden naar Israël te vliegen. De namen van de parlementsleden werden zelfs aangedragen door LFI.

Volgens NOS-correspondent Suse van Kleef zou Corbyn zich wel ‘Veel meer moeten uitspreken‘ tegen de aantijgingen van antisemitisme en wijt zij de weigering om mee te gaan in het antisemitismeframe van de Israël-lobby aan de persoonlijkheid van Corbyn. Corbyn houdt ondanks de jarenlange campagne tegen hem stand. De bombarie rondom Labour lijkt vooral gefabriceerd te zijn door een agressieve lobby om Corbyn van zijn troon te stoten vanwege zijn solidariteit met de Palestijnen. Nu dat niet lijkt te zijn gelukt, verlaten de vrienden van Israël de Britse PvdA.

Official Israëlische ambassade betrapt op plotten tegen parlementsleden