Home Nieuws Kritische joden niet gewenst bij zionistische lobbygroep CIDI

Kritische joden niet gewenst bij zionistische lobbygroep CIDI

Archieffoto: CIDI-directeur Hanna Luden geeft rechtsextremist Thierry Baudet een podium voor zijn haatpropaganda tijdens een manifestatie voor de Tweede Kamer.

Vier van de 33 gasten die minister Sigrid Kaag had uitgenodigd voor een bijeenkomst in het Mauritshuis met het CIDI afgelopen zondag zijn onder druk van de zionistische lobbygroep van de gastenlijst gehaald. Het CIDI wilde niet dat uitgerekend de vier mensen die kritisch stonden tegenover het beleid van de Israëlische regering aanwezig waren. Drie van de vier ongewenst verklaarde gasten hebben zelf een joodse achtergrond.

Advertentie

Het CIDI maakte bezwaar tegen de komst van Gerard Jonkman en Martijn de Rooi van The Rights Forum, Jaap Hamburger van Een Ander Joods Geluid en Maarten-Jan Heijmans. Hanna Luden, directeur van het CIDI, zegt dat de vier mensen niet welkom waren bij het gesprek omdat ze het CIDI naar eigen zeggen ‘Voortdurend aanvallen en zwart maken‘. Volgens de voorzitter van het CIDI, Ron Eisenmann, zouden ‘Enkel lieden de toegang geweigerd zijn die Cidi een fascistische organisatie noemen. Daar is geen dialoog mee mogelijk.‘. De geweigerden ontkennen dat ze het CIDI een fascistische organisatie noemden.

Vier van de drie mensen die geweigerd werden op de bijeenkomst met minister Sigrid Kaag hebben zelf een joodse achtergrond, maar zijn kritisch op het beleid van Israël en de mensenrechtenschendingen tegenover de Palestijnen. The Rights Forum zegt in een reactie dat het CIDI kennelijk zo bevreesd is voor haar opvattingen dat het met deze maatregel mensen buiten het debat probeert te houden. The Rights Forum noemt het een enorm teken van zwakte. Volgens de organisatie is het weren van kritische joden een wereldwijde trend. “In de VS, Duitsland en andere Europese landen zie je dat alles in het werk wordt gesteld om joden met onwelgevallige opvattingen over Israël verdacht te maken en van het publieke podium te schoppen. In Israël gebeurt hetzelfde. Israël weigert joden met kritische opvattingen zelfs geregeld de toegang tot het land,” aldus de organisatie.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken betreurt de gang van zaken en noemt het ongewenst verklaren van mensen op basis van hun standpunten principieel onjuist en onwenselijk voor een volwaardige discussie. Dat Kaag buigt voor de eis van het CIDI om gasten uit te sluiten komt in een lijn van lange verdachtmakingen door de Israëllobby in Nederland. Kaag wordt voortdurend zwartgemaakt, omdat ze is getrouwd met een Palestijnse man. Ten overstaan van het publiek verklaarde ze dat zij en haar man geen moslims waren.

Luden, de directeur van het CIDI die ooit in de buitenlandcommissie van de PvdA zat, krijgt ook veel kritiek over zich heen. Ze verdedigde eerder dit jaar de deelname van rechtsextremisten Wim en Sam van Rooij aan de CIDI-journalistenreis. Ook gaf het CIDI een podium aan de extreemrechtse haatpropaganda van Thierry Baudet en is Luden zelf gespot op bezoek bij de veroordeelde extreemrechtse racist en illegale kolonist David Ha’ivri op de Westelijke Jordaanoever.