Home Nieuws Krijgsheer Haftar bedreigt Turkse militairen

Krijgsheer Haftar bedreigt Turkse militairen

Khalifa Haftar, Macron
De Franse president Macron met zijn favoriete beoogde Libische dictator en "voormalig" CIA-stroman Khalifa Haftar

De Libische krijgsheer en “voormalig” CIA-stroman Khalifa Haftar, die verantwoordelijk wordt gehouden voor talloze oorlogsmisdaden in Libië, waaronder de massagraven in Tarhouna, heeft de oorlog verklaard aan Turkse soldaten in Libië.

Haftar, die wordt gesteund door Frankrijk en een schare aan Arabische dictaturen zoals Egypte, Saudi Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten, roept zijn milities op om Turkse troepen die de legitieme Libische regering ondersteunen uit Libië te drijven. Haftar noemt Ankara een “kolonisator”.

Advertentie

Oorlogsmisdadiger Haftar

Er zal geen vrede zijn met de aanwezigheid van een kolonisator in ons land. Daarom zullen we de wapenen opnemen om vrede te bereiken met onze eigen handen. En omdat Turkije vrede weigert en voor oorlog kiest, bereid je voor om de bezetter te verdrijven met geloof, wilskracht en wapens,” aldus Haftar die de Amerikaanse nationaliteit bezit en in de VS wordt aangeklaagd door Libische families van mensen die zijn vermoord door zijn terroristische milities, waaronder een meisje van drie jaar oud.

Turkse drones game changer

Haftar heeft de afgelopen jaren met onder andere steun van Frankrijk gepoogd om Libië in handen te krijgen en de door de VN erkende regering in Tripoli omver te werpen. Met Haftar kilometers verwijderd van het machtscentrum in Tripoli vroeg de Libische regering in december 2019 hulp aan Turkije om de aanvallen op de hoofdstad het hoofd te bieden. De frontlinies van het Libische leger, de GNA, dreigden op dat moment te vallen. Met de goedkeuring van het Turks parlement voor troepeninzet in Libië slaagde het leger van Libië er met Turkse militaire hulp in om de milities van Haftar terug te drijven. De inzet van gewapende Turkse drones bleken een game changer in het conflict. Libië is momenteel verdeeld in twee kampen: de legitieme door de VN erkende regering in Tripoli en het zogeheten “Huis van afgevaardigden” in Tobruk die getrouw zijn aan de voormalige CIA-stroman Haftar.

Het Turks parlement keurde deze week een verlenging van militaire steun aan Libië goed voor nog eens 18 maanden.

Het Libisch leger onderschept militieleden trouw aan Haftar terwijl ze zich terug proberen te trekken.

De Bayraktar TB2 drones hebben een laadcapaciteit van 150 kg, waardoor ze een beperkt aantal L-UMTAS, MAM, ROKETSAN en TUBITAK-SAGE lasergestuurde raketten in hun inventaris konden hebben. De next generation AKINCI gewapende drones van Bayraktar hebben bijna tien keer zoveel raketten ter beschikking en kunnen 24 uur in de lucht blijven.